Kanonnen Karel.
Kanonnen Karel. (Foto: De Bastei)

Speur mee met De Bastei

Deze zomer kunnen kinderen en hun ouders volop speuren in en om De Bastei in Nijmegen. Vanaf maandag 20 juli heeft Kanonnen Karel hun hulp nodig bij zijn zoektocht naar buskruit. En in de Stadswaard zoekt Willem Waalwachter, natuurgids en onderzoeker, vakantiehulptroepen. Wie houdt een oogje in het zeil in de Stadswaard, als Willem op vakantie is?

In het jaar 1544 is aan de Waal een bastei gebouwd die vijanden moet afschrikken Nijmegen aan te vallen. Het is een enorme stevige toren, vol met kanonnen. En Kanonnen Karel staat er klaar voor, nou ja, bijna… Er ontbreekt nog één ding, buskruit. En zonder kruit schiet je geen kogels!

De bussenmaker heeft het geheim om buskruit te maken verdeeld over zes kisten. Die kisten staan ergens in De Bastei op geheime plekken. Zo kan het kruit niet in de verkeerde handen vallen. Karel wil buskruit maken, maar mag niet weg bij zijn kanon. Je weet nooit of de vijand komt… Kortom, jonge speurders gezocht die Karel kunnen helpen! De speurtocht in De Bastei duurt ongeveer een uur en is bedoeld voor jonge museumbezokers vanaf 8 jaar. Prijs 3,00 euro (+ museumticket).

Willem Waalwachter zoekt vakantiehulp

Onderzoeker Willem Waalwachter is natuurgids in de Stadswaard en heeft het zo druk gehad dat hij toe was aan vakantie. Hij hoopt dat anderen voor hem een oogje in het zeil willen houden. Even kijken of alles er nog staat. Om te helpen heeft hij voor zijn jonge helpers een rugtas klaargezet bij De Bastei, met alles wat nodig is, zoals een routekaart, een loeppotje en nog wat spulletjes.

Willem Waalwachter hoopt dat zijn helpers na hun speurtocht een berichtje sturen, met wat foto’s erbij van wat ze gezien hebben Dan weet hij wat er tijdens mijn vakantie is gebeurd, en mist ie niks. Zijn adres is WillemWaalwachter@debastei.nl. De leukste inzending beloont hij met een prijs: een exclusieve ontvangst en rondleiding met een broodje erbij in De Bastei, met Willem Waalwachter zelf!

De speurtocht is verkrijgbaar bij de entree van De Bastei, duurt ongeveer twee uur en is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Prijs 12,50 euro (inclusief rugtas, routekaart en hulpmiddelen). Een museumticket is niet nodig.

Kijk voor meer informatie op www.debastei.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden