Foto:

Gruun

Krulletje van Leo van Stijn

Lent is helemaal versteend, zie je goed vanaf het 'Groene Balkon' in de benedenstad. Die straatnaam blijkt een dubbele droomwens: 'Groen' is er weinig en 'balkon' slaat enkel op het uitzicht. Op de betonnen 'balkonrand' leunde een man. “Jij bint toch …”, begon hij voorzichtig. Ik knikte en herkende een vroegere buurtgenoot.

Hij wees op het straatnaambordje 'Groene Balkon'. ”Is fan nuir de oorlog. Een groot plan met huse en uutsich ofer de Waol. Hier most Nimwege al gruun wurde.” Weer gaan groeien en leven. “Muir da’s hier nog nie gelukt.” Het “balkon' is nooit groen en levendig geworden. “'As eeuweAlang al rooden swert. Met NEC kwam duir 'gruun' bij”. lachte hij.

Die kleur heeft ons steeds meer in zijn greep gekregen. “Behallefe ien Lent so te sien. Muir as Green Capital sien we fer over de grense bekend gewurde.“ Natuurlijk ook door de Vierdaagse. “Deur corona is da feur dusende minse nou ‘n grien-feesje gewurde. Ien alle stilte sjanke um de gemiste bluire.” Ik keek naar zijn benen en schoenen. Hij zag het. “Da sien gin deurlopers, muir drinkstaonders. Die hebbe ’t nou swuir, umda se dreug staon.” De feeststemming die op deze tijd hier goed hoorbaar moest zijn, gaf stille pijn.

De stad wilde altijd al mee in de groene golf; Plein ’44 heeft een tijd die kleur uit mogen dragen. Geen succes gebleken. Nu rukt die kleur toch weer op in onze straten om de stad en de lucht te verfrissen. “Ik mot d’r wel aonwenne, muir de erste grune golf deur de stad fanaf de nije brug is geslaogd. Het ken dus wel”, stelde hij blij vast. “Ik had d’r oek eentje, muir die he’k ferkoch. Gin kleur feur een auto.”

Hij wees naar het zichtbare stukje van de groene Waalkade. “Duir wil het gruun nog nie. Muir het is toch de kleur fan de hoop?” Thuis merkte ik dat ik ergens tegenaan had gestaan. “Dat groen krijg je er niet gemakkelijk uit”, wist mijn vrouw.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten