Lezing bij controversiële film Crash

Nijmegen - Donderdag 6 augustus verschijnt de controversiële film Crash (1996) opnieuw in filmtheater LUX. Ter gelegenheid van deze re-release presenteert filmcriticus Kevin Toma zijn nieuwe lezing ‘Geweld, seks en chroom - de koele verleidingen van David Cronenbergs Crash’ om 20.00 uur, voorafgaand aan een vertoning van Crash.

In Crash ontdekt reclamemaker James Ballard na een bijna fatale botsing hoe opwindend auto-ongelukken kunnen zijn. David Cronenbergs verfilming van de cult-sciencefictionroman van J.G. Ballard werd in veel Amerikaanse filmtheaters geboycot vanwege het controversiële thema. Mede hierdoor bereikte de film al snel een cultstatus. Tijdens het filmfestival van Cannes in 1996 werd Crash bekroond met de Speciale Juryprijs, voor zijn ‘moed, durf en originaliteit’.

Tijdens de 45 minuten durende lezing van filmcriticus Kevin Toma wordt verteld over de plek die Crash heeft in het uniek oeuvre van Cronenberg en hoe deze film invloed heeft gehad op talloze andere filmmakers.

Kaarten (regulier € 12,50; LUX Vrienden en studenten € 10,00) zijn van maandag 3 augustus verkrijgbaar via lux-nijmegen.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden