In gesprek met de burgemeester

'Velo-city is een prachtig congres'

  Column

Komende week zullen zo'n 1400 congresgangers vanuit de hele wereld de regio Arnhem-Nijmegen bezoeken voor het grootste congres ter wereld over fietsen: Velo-city. De deelnemers zullen veel van onze regio te zien krijgen. Burgemeester Bruls licht toe.

Kunt u iets meer vertellen over dit congres?
Dit congres gaat over alles wat met fietsen te maken heeft: van stedenbouwkundige planning, tot innovatie op fietsgebied, tot snelfietspaden, tot het belang van de fiets op het gebied van duurzaamheid. Deskundigen uit de hele wereld congresseren hier vier dagen lang over al deze thema's. Daarnaast geven we ze veel mogelijkheden om zelf per fiets onze regio te verkennen. In het programma is niet alleen ruimte voor lezingen en debat, maar vooral ook voor het aan den lijve ondervinden wat fietsen betekent. Niet voor niets is het thema The freedom of cycling. En dat het congres een wereldomvattend bereik heeft, blijkt wel uit het feit dat het vorig jaar in Taiwan plaatsvond en volgend jaar in Brazilië gehouden wordt. Zo'n 50 journalisten uit de hele wereld hebben zich nu al aangemeld om verslag te doen. Een mooie erkenning voor de vernieuwende kracht van onze regio.


Wat wilt u de mensen laten zien?
We willen niet alleen laten zien hoe we in Nederland voorop lopen op fietsgebied, maar we willen ze dit vooral ook laten meemaken. Het maakt verschil of je iets vertelt over bijvoorbeeld De Snelbinder of er zelf overheen fietst. En natuurlijk vinden we het prachtig om de regio Arnhem-Nijmegen, de mooiste regio die er is toch, te tonen aan onze internationale gasten.


Wat merken de Nijmegenaren ervan?
Er is een aantal publieksevenementen. Zo is er een grote Fietsparade in Nijmegen waaraan iedereen mag meedoen op zijn of haar eigen fiets, alleen of in groepen. We verwachten daar veel deelnemers. Daarnaast is er een filmfestival in beide steden, een jeugdexpositie in de Marienburgkapel en is de congresexpositie bij de Vereeniging een middag open voor het publiek. In Arnhem is er een groot slotfeest in het Sonsbeekpark waar iedereen welkom is. De grootste eer vind ik nog wel dat Zijne Majesteit koning Willem-Alexander het congres volgende week in Nijmegen komt openen en zelfs een stukje zal fietsen om het mooie van onze regio te ervaren. Ik kijk ernaar uit!