In gesprek met de burgemeester

B&W op wijkbezoek

  Column

Het college van burgemeester en wethouders was gisteren op wijkbezoek in het stadscentrum. Burgemeester Bruls licht de achtergrond van het bezoek toe.

Waarom was u op bezoek in het centrum?
Laat ik voorop stellen dat iedere wethouder en ikzelf als burgemeester ook, al erg vaak in de verschillende wijken komt. En dat is natuurlijk erg belangrijk. We willen graag met eigen ogen zien en van de mensen horen wat er leeft in alle delen van Nijmegen en hoe mensen zaken beleven. Maar als college gaan we ook erg vaak samen erop uit. We bezoeken bedrijven, buurgemeenten, instellingen en soms gaan we op wijkbezoek. Zo ook gisteren. Het centrum is een bijzondere wijk; soms vergeten mensen wel eens dat het behalve uitgaans- en winkelgebied ook een gewone woonwijk is waar inmiddels ruim 9000 mensen wonen. Door de bijzondere aard ervan spelen er soms andere problemen dan in andere delen van de stad. We hebben, en dat is gebruikelijk bij dit soort bezoeken, een korte tour gehad en hebben met veel mensen, zowel ondernemers als bewoners, gesproken.
Een waardevol bezoek dus?
Ik vind iedere ontmoeting die ik met mensen in de stad heb, of ik nu alleen of met het college de stad in trek, waardevol. We kunnen de input van de Nijmegenaren niet missen. Het voordeel is, wanneer we met het college op pad gaan, dat we nog beter de samenhang in ons beleid kunnen toelichten. Maatregelen op het gebied van verkeer kunnen bijvoorbeeld gevolgen hebben voor leefbaarheid en veiligheid en maatregelen op het gebied van openbare orde kunnen weer invloed hebben op ondernemers of de bewegingsvrijheid van mensen. Het is altijd goed om daarover te praten, in welke wijk we ook op bezoek zijn.
Staan er nog meer bezoeken op het programma?
Elke twee tot drie maanden staat er een wijkbezoek gepland.. Eerder dit jaar waren we bijvoorbeeld op bezoek in Heseveld, en we gaan zeker nog meer bezoeken afleggen. We doen dit overigens altijd zonder aanwezigheid van mensen van buitenaf, zodat we zo goed mogelijk met de betrokkenen kunnen praten. De ervaring leert dat wanneer er alleen mensen aanwezig zijn, die daadwerkelijk ergens bij betrokken zijn, de discussies intensiever en meer open zijn. We beschouwen onze bezoeken dan ook altijd echt als werkbezoeken, waar we veel willen ophalen. En meestal lukt dat prima!