Logo brugnijmegen.nl


Sanne: "Bij iedere vlag hoort een rugzak met een eigen verhaal."
Sanne: "Bij iedere vlag hoort een rugzak met een eigen verhaal."
Column Sanne

De vlag voor de dag

  Column

Studeren, shoppen en stappen. Hoe beleven Nijmeegse jongeren hun stad? De Nijmeegse studente Sanne Leferink (20) vindt wekelijks antwoorden.

Langzaam kleurt Nijmegen rood-wit-blauw. Ik wacht en kijk toe hoe er steeds meer vlaggen worden uitgehangen. Bij iedere vlag hoort een rugzak met een eigen verhaal. Sommige rugzakken gaan al een leven lang mee en bevatten sporen van brugklasongelukken. Anderen zijn speciaal voor de gelegenheid aangeschaft en worden met verpakking en al opgehangen.

Exact een jaar geleden mocht ik ook de vlag uithangen. Daar ging een dag vol spanning aan vooraf. Het wachten op het telefoontje is een zenuwslopend proces. Het huis verlaten is geen optie. Dan mis je je belletje. Thuis lukt het niet je draai te vinden en iedereen die in de weg loopt moet het ontgelden. Mijn telefoontje liet toentertijd iets langer op zich wachten dan gepland. Daarmee namen niet alleen de zenuwen toe, maar nam ook de kans toe dat ik gezakt was. Uiteindelijk werd ik dan toch gebeld met het verlossende nieuws. Ik was geslaagd en huilde van vreugde. Tijd om de vlag uit te hangen! Die vlag bleken we echter niet in huis te hebben. Gelukkig stonden daar vrienden voor ons klaar om hun vlag en een geïmproviseerde vlaggenmast aan ons uit te lenen. Het bevestigen van de constructie kostte ons zo'n dertig minuten, maar dan

Exact een jaar later is er opnieuw wat te vieren. Niet alleen zijn er weer veel Nijmeegse scholieren geslaagd voor hun eindexamen, maar hebben ook veel Nijmeegse studenten een nieuwe mijlpaal bereikt. Zo mag ik na een jaar ploeteren mijn propedeuse filosofie in ontvangst nemen.

In de straten neemt het aantal vlaggen gestaag toe. Rookpluimpjes doemen op uit de achtertuin van de buren. De tekenen van een aangestoken BBQ of een rituele verbranding van een eindexamenbundel. Ook bij hen is de vlag uitgegaan. Het rood-wit-blauw van de overwinning wappert in de wind. Tijd voor een nieuwe uitdaging.

Reageer als eerste
Meer berichten