"Vorig jaar hebben wij als eerste middelgrote Europese stad de titel Green Capital in de wacht gesleept."
"Vorig jaar hebben wij als eerste middelgrote Europese stad de titel Green Capital in de wacht gesleept."
In gesprek met de burgemeester

Nijmegen in 2018 groene hoofdstad van Europa

  Column

Het duurt nog een half jaar, maar in 2018 mag Nijmegen zich een jaar lang groene hoofdstad van Europa noemen. Afgelopen vrijdag werd het voorlopige programma gepresenteerd.

Hoe zat het ook weer met die Green Capital?
De titel Green Capital gaat ieder jaar naar een Europese stad die het beste kan aantonen goede stappen te zetten op het brede gebied van duurzaamheid. Het gaat dan onder meer over energieverbruik, afvalverwerking, bewustwording en ga zo maar door. Vorig jaar hebben wij deze prijs in de wacht gesleept als eerste middelgrote Europese stad. Dat betekent dat wij ons volgend jaar het gehele jaar de groene hoofdstad of Green Capital van Europa mogen noemen. En daar horen natuurlijk allerlei activiteiten bij.
Kunt u voorbeelden geven?
Wat bij ons centraal staat, is dat wij de inzet voor Green Capital samen met zoveel mogelijk mensen en organisaties uit de stad willen doen. Die samenwerking hebben wij ook in de aanloop naar onze verkiezing gezocht en was voor de jury ook een belangrijke reden om ons tot winnaar te kiezen. We gaan op een aantal thema's acties ondernemen. U moet daarbij denken aan slimme mobiliteit, aan hergebruik van goederen en aan acties op energiegebied. Bij dit laatste kunt u denken aan het stimuleren van energiebesparende projecten. We willen tenslotte in 2045 een energieneutrale stad zijn. En bij mobiliteit kunt u denken aan het nog verder uitbreiden van onze groene infrastructuur. Onze fietssnelwegen werden vorige week al geroemd tijdens Velocity, die spelen daarin natuurlijk een belangrijke rol. Het hoogtepunt zal liggen tijdens de Green Week midden volgend jaar, dan mogen wij veel Europese gasten verwelkomen en zal bekend worden wie ons gaat opvolgen als Green Capital in 2020. Voor 2019 is dit overig al bekend, dat is Oslo.
Wie werken er allemaal mee aan Green Capital?
Tientallen organisaties en instellingen. Denk aan de universiteit, het Radboud UMC, maar ook de Rabobank en NXP. En dan zijn er nog vele Nijmegenaren die individueel of als deel van een groep hun steentje bijdragen. We hebben er bij de jury op gehamerd dat juist steden van onze grootte veel kunnen betekenen op het gebied van duurzaamheid. Steden van onze omvang zijn er tenslotte heel veel in Europa, we willen hen graag tot inspiratie zijn. We zijn er dan ook op gebrand er een mooi jaar van te maken!

Meer berichten