In gesprek met de burgemeester

Introductie studenten start nieuw seizoen

  Column

Het kan niemand ontgaan zijn; de vakantie zit er weer op. Uit alles blijkt dat het weer drukker wordt in de stad. Meest opvallend zijn misschien nog wel de duizenden studenten die momenteel de stad binnenstromen. Burgemeester Bruls legt uit waarom hij dit ieder jaar weer een happening vindt.

Het is alweer druk in de stad?
Ja dat klopt. Elk jaar start na de Vierdaagse een rustige tijd. En eind augustus is dat ineens afgelopen. We hebben dan traditiegetrouw in heel korte tijd het Gebroeders van Limburgfestival, de muziekfestivals op de Goffert en de vele nieuwe studenten die hun stempel op de sfeer drukken, met name in de binnenstad.

Wat vindt u van al deze studenten?
Hun komst is altijd weer een mooie markering van het feit dat het nieuwe studiejaar begint. Verder vind ik de introductie een prima fenomeen. Vergeet niet dat veel studenten van ver komen en niemand kennen. Hoe goed is het dan om op een speelse wijze kennis te maken met je nieuwe medestudenten en met de stad waar je (als alles goed gaat) toch minstens vier jaar zal blijven. Het is toch een grote stap voor vaak nog jonge mensen; op en neer reizen voor je studie of op kamers. Een sociaal netwerk is daarbij erg belangrijk. En voor Nijmegen is het ook goed dat de studenten zich hier welkom voelen.

Het is algemeen bekend dat van de vele duizenden jongeren die in Nijmegen studeren, een aanzienlijk deel na de studie in onze stad blijft. Dus je kunt met een beetje goede wil de introductie zien als een investering in de toekomst van zowel student als van opleiding als van Nijmegen. En daarnaast is het gewoon zo, zeker met het mooie weer van deze introductieweken tot nu toe, dat de studenten een geheel nieuwe dynamiek en een golf van enthousiasme de stad binnen brengen. Leuk om al die groepen in hun kleurrijke T-shirts door de stad te zien gaan. Het nieuwe seizoen gaat dan echt weer beginnen!

En na de introductie?
Dan wordt het tijd voor serieuzer zaken; want dan begint de studie. En parallel daaraan begint ook bij de gemeente het politieke seizoen weer. Het college van burgemeester en wethouders heeft alweer vergaderd en binnenkort starten ook de politieke avonden van de gemeenteraad weer.

We zijn er klaar voor!

Meer berichten