"We herdenken Market Garden en de Waalcrossing elk jaar op 20 september bij het monument aan de Oosterhoutsedijk."
"We herdenken Market Garden en de Waalcrossing elk jaar op 20 september bij het monument aan de Oosterhoutsedijk."
In gesprek met de burgemeester

'Blijvende herdenkingen'

  Column

Deze week staat de hele regio in het teken van herdenkingen van operatie Market Garden. In Nijmegen wordt dan traditiegetrouw de oversteek van de Waal herdacht. Burgemeester Bruls vertelt over het belang van dit soort herdenkingen.

Alweer de 73e herdenking?
Ja, zo langzamerhand verandert het karakter van herdenken. De laatste veteranen en andere betrokkenen zullen ons de komende jaren ontvallen. We gaan, zoals het zo mooi heet, dan van herinnering naar historie. Toch valt mij op dat er een blijvend grote aandacht voor herdenken is, zowel in februari bij de herdenking van het bombardement op Nijmegen, als op 4 mei en 20 september.


Waarom is dat belangrijk?
We herdenken Market Garden en de Waalcrossing elk jaar op 20 september bij het monument aan de Oosterhoutsedijk. In dit monument staan de namen van 48 Amerikaanse soldaten die bij de oversteek van de Waal hun leven lieten. Vorig jaar heb ik tijdens mijn toespraak die plaats een van de belangrijkste plekken van onze stad genoemd. En dat is nog steeds actueel. Hoe anders zou ons leven eruit hebben gezien zonder onze bevrijders, zonder al die duizenden soldaten die hier hun leven lieten? Een vraag die moeilijk te beantwoorden is, maar wij danken onze vrijheid in ieder geval voor een groot deel aan deze helden. Dat is wel iets om jaarlijks bij stil te blijven staan vind ik. En zeker nu het aantal mensen dat de Tweede Wereldoorlog bewust heeft meegemaakt snel vermindert, ligt bij ons de taak de herinnering en de lessen levend te houden.


Zijn er nog bijzondere gasten?
Elk jaar spreekt er een vertegenwoordiger van de Amerikaanse ambassade en zijn militairen van de 82e Airborne Divisie, dit is de divisie die in 1944 de Waalcrossing maakte, aanwezig. Verder is dit jaar mijn collega Sheehan uit het Amerikaanse Albany erbij. Vanuit deze stad kwam in 1947, precies 70 jaar geleden, een spontane hulpactie op gang voor Nijmegen. Dit hebben we deze week uitgebreid herdacht. En ook is dit jaar mijn collega uit Margraten, waar een grote Amerikaans oorlogsbegraafplaats ligt, aanwezig. De belangrijkste aanwezigen zijn de kinderen van basisschool De Oversteek. Deze school heeft het monument geadopteerd en organiseert elk jaar de herdenking. Ik ben hen daar zeer erkentelijk voor! De bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk, dus wie erbij wilt zijn, kan woensdag vanaf 13.30 uur aansluiten.