Krulletjes

Ruilen

  Column

Regelmatig probeer ik eraan te denken om een klein bosje bloemen te kopen voor mijn vrouw. Ze verdient eigenlijk hele grote, maar gelukkig heeft ze veel geduld. In een stalletje zag ik een mooi boeket staan, dat haar zeker zou bevallen. De prijs was geen probleem, wel het feit dat ik niet met een pinpas kon betalen. Voor het aanwezige geld wist de man nog iets aardigs te maken.

Op weg naar huis hoorde ik een man schreeuwen. "Blief duir met je pote fanaf, rotjonge!" De man was niet zichtbaar. "Ik sag het wel. Eindeluk he'k jullie te pakke. Mien tuin uut." Toen ik een hoek omgereden was, zag ik de misdaad. Een grote forse man met kenmerken van zwaar werk in de buitenlucht probeerde wijdbeens indruk te maken op twee jongetjes. Met bleke snuutjes keken ze naar hem op. Ik stopte bij het openstaande tuinhekje. "Se jatte bloeme uut mien tuin," mopperde hij over de kleine hoofdjes. "Wuir lere se nog d'r eige te gedraoge. Die ouders fan tegesweurdig…" Er volgde een opsomming van nalatigheden in de moderne opvoeding. "Alles fiende se muir goed. Sie jij wa se gedaon hebbe? Bloeme gejat fan die struuk duir. Doch jij da hullie een idee hebbe, hoefeul werk ik heb met mien ferslete rug, um hier alles bij te houwe?"

Het tweetal van rond de zes jaar stond er bedremmeld bij. De jongste droeg de drie gestolen bloemen, die de oudste had geplukt. "Ik bin gin rotkerel," sprak hij dreigend naar de kleine luisteraars, "muir je mot lere af te bliefe fan dinger die nie fan je eige sien. Gao da muir 's thuus fertelle. Da hadde se jullie motte lere!" Hij zag, dat ik voorzichtig nee schudde. Het veranderde zijn toon. "Hou die bloeme muir." Daarna ging hij naar binnen.
"Waar zijn die bloemen voor?" vroeg ik toen ze langs mij liepen. "Voor pappa en mamma," zei de kleinste. "Die maken zoveel ruzie!," vulde de ander aan. Ik moest even slikken. "Zullen we ruilen?" stelde ik voor. De drie bloemen hebben gelukkig heel lang op een ereplaats in onze kamer gestaan.


 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden