Burgemeester Bruls over het kinderlintje: "Mooie manier om jonge stadgenoten die iets bijzonders doen of gedaan hebben, in het zonnetje te zetten."
Burgemeester Bruls over het kinderlintje: "Mooie manier om jonge stadgenoten die iets bijzonders doen of gedaan hebben, in het zonnetje te zetten."
In gesprek met de burgemeester

Op zoek naar superhelden

  Column

Op 20 november is het weer de Internationale Dag van het Kind. Traditiegetrouw reikt burgemeester Bruls dan de Nijmeegse kinderlintjes uit. De burgemeester is nog op zoek naar superhelden.

Een mooie traditie?
Ja. Al sinds 2006 reiken we deze kinderonderscheiding uit op deze bijzondere dag. Een mooie manier om ook de jonge stadgenoten die iets bijzonders doen of gedaan hebben, in het zonnetje te zetten. Elk jaar maken we er een verrassing van en elk jaar is het weer een mooi evenement.
Wat houden de kinderlintjes ook weer precies in?
Iedereen kent natuurlijk de 'grote' lintjesregen. Mensen krijgen dan een onderscheiding vanwege hun speciale verdiensten voor de maatschappij. In Nijmegen maken ook veel kinderen zich dag in, dag uit, nuttig op allerlei gebied. Dit kan zijn binnen verenigingen, of in de zorg voor buren of familie, maar er kunnen ook kinderen zijn die een hele bijzondere daad verricht hebben. Ook deze kunnen een lintje krijgen. Wij reiken de lintjes dit jaar voor de twaalfde keer uit.
Hoeveel kinderen worden er jaarlijks beloond?
Dat verschilt van jaar tot jaar, we hebben meestal zo'n 10 tot 15 lintjes om uit te reiken. Op dit moment kunnen ouders, grootouders, andere familieleden of buren weer kinderen aanmelden waarvan ze denken dat deze een lintje verdienen. Een deskundige jury selecteert dan de genomineerden. En deze kinderen worden op de 20e november met een excuus naar het stadhuis gelokt, waar we ze zullen verrassen. Een mooi moment altijd.
Wat maakt de uitreiking zo bijzonder?
Ten eerste is dit de enige Nijmeegse onderscheiding voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Daarnaast weten de kinderen soms niet eens dat ze iets bijzonders gedaan hebben. Ze helpen bijvoorbeeld al jaren een ziek familielid of doen voor ouderen in de buurt wat. Maar ze beseffen niet altijd dat dit bijzonder is of dat dit voor mensen veel betekent. Dat is wel ontwapenend om elk jaar weer mee te maken. En tenslotte zijn deze kinderen natuurlijk een mooie inspiratie voor anderen om ook wat voor een ander te doen als de kans zich voordoet.
Allemaal goed rondkijken dus of we nog een superheld kunnen vinden?
Graag! Aanmelden kan nog tot 27 oktober, daarna gaat de jury aan het werk. En hoe meer kinderen we kunnen belonen , des te beter het is.

Meer info: www.nijmegen.nl/kinderlintjes

Meer berichten