Bruls in Japan: "Grappig detail was dat ik best veel Japanners heb zien lopen in shirts of met petjes van onze eigen Vierdaagse."
Bruls in Japan: "Grappig detail was dat ik best veel Japanners heb zien lopen in shirts of met petjes van onze eigen Vierdaagse."
In gesprek met de burgemeester

Bruls in Japan: wandelvriendschap

  Column

Burgemeester Bruls was afgelopen week te gast in de Japanse stad Higashimatsuyama, om daar de jaarlijkse Driedaagse Wandelmarsen bij te wonen. De burgemeester legt uit waarom hij op reis was.

Had uw trip een bijzondere reden?
U moet weten dat wij met Higashimatsuyama al 21 jaar een vriendschapsband hebben. De directe grondslag van deze band is de Nijmeegse Vierdaagse. In de jaren zeventig liep een groep Japanners mee in Nijmegen, en zij waren zo enthousiast dat zij toen direct zelf ook zo'n evenement hebben opgezet in hun eigen land. De banden met Nijmegen zijn sindsdien gebleven en leidde in 1996 tot de vriendschapsband. Mijn collega Morita is al diverse malen in Nijmegen geweest en heeft mij vorig jaar uitgenodigd dit jaar bij hun 40e editie aanwezig te zijn. Vandaar dat ik vorige week vier dagen naar Japan ben geweest.
 

Kunt u vertellen hoe u het heeft ervaren?
Alhoewel er natuurlijk tussen beide landen talloze culturele verschillen zijn, zag ik toch ook veel overeenkomsten. Interessant om te horen vond ik dat men in Higashimatsuyama geleerd heeft van de Vierdaagse om start en finish op dezelfde locatie te plaatsen. Dat geeft meer sfeer. De intocht was, alhoewel hij wat anders van opzet was, net zoals hier één groot feest, met veel publiek en muziek langs de kant van de weg. Maar het meest frappante om te zien is toch wel dat ook in Japan het wandelen verbroedert. In drie dagen hebben zo'n 100.000 mensen meegewandeld. Je mag in Japan ook één dag lopen in plaats van drie. De lopers kwamen uit zo'n 15 verschillende landen, waaronder Nederland. De sfeer en de saamhorigheid was bijna identiek aan die tijdens onze eigen Vierdaagse. Grappig detail was dat ik best veel Japanners heb zien lopen in shirts of met petjes van onze eigen Vierdaagse. We zijn gekend daar! Dat blijkt ook wel uit het feit dat ons bezoek hoog gewaardeerd werd en er van tijd tot tijd bij de start- en finishlocatie beelden uit Nijmegen te zien waren.
 

Voor herhaling vatbaar dus?
Ja, alhoewel ik uiteraard niet ieder jaar kan en zal gaan. Dat hoeft ook niet. Maar het is mooi om te zien dat een groeiend aantal Nederlanders de reis onderneemt om elk jaar deel te nemen. Sommige mensen die ik sprak liepen al voor de vijfde keer mee. Een mooi bewijs van wandelvriendschap over de grenzen heen!

Meer berichten