Krulletjes

Wir niks

  Column

Sinterklaas was nog niet op weg naar Spanje, maar zijn chocoladeletters waren toch al even in de aanbieding. Een feest mag niet te lang duren. Een oudere dame speurde vlijtig in het restje alfabet. "Sit d'r nie tusse", lachte ze. "Ik suuk wir feur niks de X." Ze verbaasde zich niet over mijn reactie. "So kieke se altied as ik da seg. Se begriepe 't nie." Dat verwonderde mij ook niet. Het bleek de inleiding van een praatje. Gretig vertelde ze, dat ze gek was op Sinterklaas. "Mien eige Sinterklaos dan… mien man saoliger." Een korte pauze maakte haar verslag spannender. "Hij speulde graog feur Sint. Bij buren en bekenden. Oek op scholen en ien buurthuse." Hij moest daar talent voor hebben gehad, want hij was een graag geziene heiligman. "Helaos hebbe we eiges gin kiender gekrege. Da sat d'r bij hum nie aon of bij mien nie ien. Tegesweurdig sou je da wete." Ze hadden het geaccepteerd. Het leven was voortgehobbeld. "Ik ken ereluk segge, da we een fijn lefe hebbe gehad saome."

In de ontstane stilte verplaatste ze een aantal letters, die ze volgens mij al driemaal had doorgewerkt. "Sinterklaos blieft een rottied." Heel vroeger hadden ze met de familie nog wel eens een gezellige sinterklaasavond doorgebracht. Maar door overlijdens en verhuizingen was er nooit een traditie ontstaan.
"Sinterklaos ien je eentje is helemaol wuirdeloos. Muir oferslaon wil ik da feesje toch oek nie. Ik gaoi altied kieke nuir de aonkomst fan Sinterklaos op de kaoi. Meesingen met de kiendere en hullie ouders. Muir feural met de oma's en opa's." Ze vroeg me om niet te lachen, terwijl ze zag en voelde, dat ik serieus bleef. Ik kon me het stille verlangen goed indenken. "Ik had een toffe kerel", bekende ze met de letter L in haar hand. "Lefe en Liefde mot je nou fan geniete. Nie Laoter." Ze legde het lekkers teug in het verwarde alfabet. "Je siet het …wir niX." Ik bood mijn hulp aan. "Nee, Sint is feurbij… ik blief allenig, want ik bin nooit so gewist fan: "O, kom muir 's kieke."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden