In gesprek met de burgemeester

Burgemeester wil discussie over big data

  Column

Aan het begin van dit jaar startte burgemeester Bruls een discussie over de moderne technologie en hoe daar als overheid mee om te gaan. De burgemeester is nog steeds actief rond dit thema.

Waarom heeft u een discussie rond dit onderwerp gestart?
Dat heb ik voor het eerst publiekelijk gedaan in mijn nieuwjaarsspeech. Ik had de maanden daarvoor diverse bijeenkomsten over technologische mogelijkheden en big data bijgewoond die mij aan het denken zetten. Er bleek dat er veel meer mogelijk is en ook al veel meer gebeurt, dan veel mensen weten. Dit betekent natuurlijk voor de overheid heel wat. Het roept allerlei juridische maar vooral maatschappelijk-ethische vragen op. Hoe kunnen we al deze zogeheten big data gebruiken? En laten we ze leidend zijn in ons beleid? En zo ja, wat betekent dat voor het individu? Met dat soort vragen in het achterhoofd ben ik de maatschappelijke discussie aangegaan.


Wat heeft u zoals op dit thema gedaan?
Ik heb na mijn nieuwjaarsspeech veel reacties gehad en ook uitnodigingen om mijn verhaal nog eens te doen. Dat heb ik graag gedaan, want het debat over dit thema zal nog wel even voortduren. En komende week ga ik met een aantal organisaties uit de stad, zowel uit de non-profitsector als uit het bedrijfsleven, het gesprek aan. Graag hoor ik van hen hoe zij tegen de rol van overheid (en van zichzelf) aankijken. De resultaten van dit gesprek wil ik gebruiken voor een grotere bijeenkomst hierover in het voorjaar.


Waarom vindt u dit thema zo belangrijk?
Als we om ons heen kijken, en ook naar ons eigen gedrag, dan zie je dat we steeds meer techniek gebruiken en tegelijk steeds meer data over onszelf verspreiden. Wij hanteren als gemeente rond dit thema de termen Open en Weerbaar. Open omdat wij als overheid transparant zijn en willen blijven, en Weerbaar omdat we tegelijkertijd zoeken naar manieren om het bewustzijn en de kennis rond dit thema te verbeteren. Zonder nu allerlei verantwoordelijkheden van burgers over te nemen, denk ik dat het wel goed is dat duidelijk is hoever de technologie ons aller leven beïnvloedt. Je ziet overigens ook in het land het debat hierover toenemen. En dat is een goede zaak. Nieuwe ontwikkelingen zijn op zich prima, die zijn zo oud als de mensheid. Het is aan ieder van ons de taak om daar zo goed mogelijk mee om te gaan. Daarover wil ik met iedereen het gesprek aangaan.

Meer berichten