Krulletjes

Beste Wense!

  Column

Na enig zoeken vond ik een parkeerplaats bij de naaimachinewinkel. Onze machine had het begeven tijdens de afwerking van een theaterkostuum. De brievenbus op de stoep herinnerde me aan de vergeten kerstkaarten. "Wa sit jij stiekum nuir mien te loere?", vroeg een man met een stapeltje post in zijn hand. Hij sorteerde zijn kerstkaarten.

"Wou je wete of jij d'r oek tusse sit? Ken ik je geruststelle: nee." Ik stapte uit en haalde de defecte naaimachine uit de achterbak."Wou jij die hier ien kriege ien je eentje. Hè jij effe massel, da ik hier net stao."
Toen ik de auto afgesloten had en weg wilde lopen, toonde hij zijn nog resterende stapeltje kerstpost. "Alle juire het eigeste. Kuirte fersture nuir minse, die je nie heurt of siet." Hij trok een diepe rimpel boven spottende ogen. "Faok denk ik wel: gelukkig muir!" Zijn vrouw wilde de kaart-traditie in ere houden. "Wa fiend jij duirfan?", klonk het serieus. "Letst see iemand, um da met de computer te duun. Of met je tillefoon. Da's niks feur mien. He'k nog tien keer meer werk aon. En dan wurt 't nog wuirdeloos slecht."

Ik vertelde mijn oude oplossing: de ontvangen kaarten bewaren en die het volgende jaar terugsturen naar de afzender. Wel met de persoonlijke wens: "Fan 't eigeste feur 2018!" Dat advies was te laat voor dit jaar.
Hij toonde met een pijnlijk gezicht zijn restant kerstpost zonder postzegel. "Da is nie um die puir kuirte, heur. Da sien mien bene. Die wille nie meer." Moeizaam schuifelend toonde hij zijn kerst-restant. "Dese motte nog bij mien ien de buurt", klonk het licht tragisch. Dat bleek mijn buurt. Toen hij mij terug zag komen, stak hij trekkebenend de straat over. Ik liep naar hem toe en bood aan, die rest van zijn kerstpost te zullen bezorgen. Dankbaar gaf hij mij het stapeltje. Terug bij de auto zwaaide ik naar hem. Hij was in enkele tellen al onverwacht ver weg. Ik voelde me beetgenomen, maar hoopte stillekes dat een 'goede' daad jarenlang geldig blijft. Ik reken er gewoon op.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden