Krulletjes

Schijterd

  Column

De eindejaarsvoorstellingen van 'Mariken van NUmegen' zijn een succes geworden. Een enthousiast publiek waardeerde mijn visie op het bekende verhaal van onze middeleeuwse Mariken. Een vergelijking met een jonge vrouw van onze tijd en haar verleidingen vormden de basis. Dat alles met een Nimweegs sausje overgoten, voorzien van cabaret over 2017 en 14 liedjes om mee te zingen. Daar blijft gelukkig veel van hangen bij het publiek.
Met het te lange boodschappenlijstje uit het voorbije jaar kreeg ik eindelijk de tijd rustig de laatste kerstetalages te bekijken. Toen ik even stilstond bij een winkel waar juist het oude jaar werd ontmanteld, hoorde ik achter mij praten. "Da mot 'm sien!", verstond ik duidelijk."Geleuf ik nooit", beweerde een zwaardere stem. "Ik heb 'm net fan feure gesien. Wit haos seker dat ie da is", sprak een schelle stem venijnig. "Stel je nie aon, Riek. Haol je na niks ien de kop." Riek zuchtte zacht. "Ik sie 't aon sien hande. Hoe hij die beweegt."
Ik stak langzaam mijn handen in mijn jaszakken. In de winkelruit bemerkte ik nu dat er twee vrouwen achter mij stonden. Hun gezichten kon ik niet zien. "As je 't wil wete, mo je wa onderneme, Riek. Bliefe staon stuire tot je 'n ons weegt, hè je niks aon. Soe bleu was je nuir de uutfoering fan 't Soaptheaoter oek nie."

Ik moest mij inhouden om niet om te kijken en probeerde een leuke oplossing te verzinnen. Riek had ook even denktijd genomen. "Hij was oek soe uirdig en hoe die d'r uut sag!", bekende ze. "En zo gewoon. Nie dan?" De tweede vrouw reageerde feller: "Hij wel, muir jij hebt je duir knap aon staon stelle. Hoe jij hum met soefeul minse um je hin hebt staon aflekke! Ik schaomde kepot. En ik bin toch wa gewend!"
De etaleur ontdeed een etalagepop van haar feestkleding. De mouwen bleken een uitkleedprobleem. "Gewoon fraoge, schijterd!" Ik schoof langzaam iets opzij. De vrouwen werden zichtbaarder in de ruit. "Mot ik 't dan fraoge?" Geen antwoord wel een tikje op mijn schouder. "Meneer Stijn, kent u die etaleur?"

Meer berichten