Bruls: "Regionale samenwerking hoeft niet ten koste te gaan van de Nijmeegse identiteit."
Bruls: "Regionale samenwerking hoeft niet ten koste te gaan van de Nijmeegse identiteit."
In gesprek met de burgemeester

Bruls gaat optimistisch het nieuwe jaar in

  Column

De kerstvakantie zit er weer op en iedereen is weer aan het werk. Traditiegetrouw trapte de gemeente het jaar af met de nieuwjaarsreceptie in de Vereeniging. Burgemeester Bruls kijkt terug op deze bijeenkomst.

Een geslaagde bijeenkomst?
Absoluut en eigenlijk is dat elk jaar zo. Zo'n 1000 Nijmegenaren waren bij elkaar om het nieuwe jaar in te luiden. Een mooie opkomst. Uiteraard was er veel ruimte om met elkaar te praten en elkaar te ontmoeten. Binnen het formele programmadeel was er de traditionele bekendmaking van de Nijmegenaar van het Jaar en uiteraard heb ik mijn nieuwjaarstoespraak gehouden.
 

Waar heeft u over gesproken?
In het licht van de naderende gemeenteraadsverkiezingen heb ik mijn gehoor voorgehouden dat er veel te kiezen valt. Maar ook en vooral dat we regionaal moeten blijven denken. Het is immers definitief voorbij dat we alles binnen onze eigen stad kunnen regelen. Denk aan voorbeelden als zorg, politie, brandweer. Allemaal zaken die in de loop van de afgelopen jaren meer en meer regionaal georganiseerd zijn. Dat betekent dat wij als Nijmegen ook onze positie moeten blijven bepalen. Ik heb daartoe opgeroepen. U weet dat ik een uitgesproken voorstander van regionale samenwerking ben. Dat hoeft niet ten koste te gaan van de Nijmeegse identiteit. We moeten zoveel mogelijk de vruchten plukken van zo'n samenwerking.
 

En Nijmegenaar van het Jaar?
Die is inderdaad ook weer gekozen. We hadden weer drie voortreffelijke kandidaten, waaruit ons stadspanel uiteindelijk een winnaar heeft gekozen. Rhea Elise Khoeblal is het geworden. Zij is een bekend gezicht in onze stad vanwege haar actie voor Buiten Spelen piano's. De piano in de stationshal is hiervan het bekendste voorbeeld. Daarnaast heeft Rhea Elise steun verleend aan vluchtelingen die hier hun weg moeten vinden. Een goede winnares wat mij betreft!
 

U gaat dus met een goed gevoel het nieuwe jaar in?
Zeker! Want er is nog meer. Behalve de hierboven genoemde zaken is er nog veel meer om naar uit te kijken. Het is de 500e verjaardag van Mariken van Nimwegen en uiteraard zijn we het gehele jaar Groene Hoofdstad van Europa. Dat betekent tal van activiteiten die gedurende geheel 2018 vele bezoekers uit binnen- en buitenland naar Nijmegen zullen trekken. U zult dan ook niet verbaasd zijn dat ik optimistisch en met vertrouwen het nieuwe jaar inga!