"Dat Nijmegen de titel heeft binnengehaald, is iets om trots op te zijn."
"Dat Nijmegen de titel heeft binnengehaald, is iets om trots op te zijn."
In gesprek met de burgemeester

European Green Capital

  Column

Komend weekend is het zover: de openingsceremonie van European Green Capital. Het gehele jaar 2018 mag Nijmegen zich Groene Hoofdstad van Europa noemen. Burgemeester Bruls blikt vooruit.

Bent u trots op de titel Green Capital of Europe?
Natuurlijk ben ik daar trots op. We hebben er in Nijmegen hard voor gewerkt om deze titel binnen te halen. Als je bedenkt dat pas sinds 2014 steden van onze omvang mogen meedoen, en we nu al de titel binnen hebben gehaald, dan is dat zeker iets om trots op te zijn. Tijdens onze inspanningen om Green Capital te worden, hebben wij intensief samengewerkt met allerlei mensen en instituten uit de stad. En mijn trots geldt dan ook niet alleen onszelf, maar vooral ook de enthousiaste Nijmegenaren die ons ondersteunen en actief meedoen, de bedrijven die in een duurzaam beleid geloven, de kennisinstellingen die een belangrijke rol vervullen. Samen hebben we de Europese Commissie ervan overtuigd dat Nijmegen de beste kandidaat is en Green Capital moest worden. En daarom kunnen we nu van start.
Dat schept verplichtingen?
Uiteraard, en daaraan blijven we het hele jaar hard werken. Zo is de officiële start dit weekend een mengeling van allerlei activiteiten, waarbij het Kelkensbos een centraal punt zal zijn. Er komen gasten vanuit Essen, de stad die vorig jaar Green Capital was, en uit Oslo, de Green Capital van 2019. De Eurocommissaris voor duurzaamheid zal er zijn, onze staatssecretaris van Milieu, net als veel andere gasten uit binnen- en buitenland. Het weekend is een prachtige mix van de officiële overhandiging van Essen naar Nijmegen, tot veel activiteiten voor het publiek. Met voor elk wat wils. Het Wondertuinfestival noemen we dit weekend en iedereen is welkom.
En de rest van het jaar?
Elke maand zijn er meerdere activiteiten, groot en klein. Nijmegenaren gaan maandelijks duurzame uitdagingen aan, de Green Challenges. Er komen congressen over duurzaamheid en de stad zal het hele jaar door bezoekers ontvangen. Een prima zaak, zowel voor onze reputatie als voor de ondernemers in de stad die hier ook baat bij hebben. Ik ben ervan overtuigd dat we aan het eind van het jaar hebben laten zien dat we de titel met recht gedragen hebben en dat we de verwachtingen waargemaakt hebben!
Meer info: www.wndrtn.nl, www.greencapital2018.nl

Meer berichten