Krulletjes

Sturmschaode

  Column

Er was stevige wind voorspeld en de toekomstkijkers kregen gelijk. De storm had grip gekregen op onze dakpannen en enkele zelfs naar beneden geblazen. Oplettende overburen maakten ons erop attent. Om voorbijgangers te waarschuwen kregen we het advies met krijt op te stoep te schrijven: 'Pas op! Vallende dakpannen.' Het heeft geholpen, want de wind ging liggen en de scherven konden opgeraapt worden.

"Wa'n wiend wir wa!", hoorde ik achter me. "Hij wou d'r uut, muir ik durst da nie." De stevig ingepakte vrouw zat vast aan een flinke hond, die duidelijk andere bedoelingen had dan een praatje maken. "D'r ligge d'r al meer hier", zei ze zorgelijk. "Die minse sien nie tuus seker. Ik begin d'r nie aon." Ze wees op de stoeptekst. "Kumt d'r nog meer wiend? Dan draoi ik geliek um." Het weer voorspellen is niet mijn sterkste kant, maar een waarschuwing kan nooit kwaad. Dat was voldoende advies om terug te lopen.

De hond voelde daar weinig voor. Hoewel de vrouw wind mee had richting huis, bleek haar blaffende partner sterker. "Da beest luustert feur gin cent nuir mien. Ik ken trekke wa'k wil. Kennisse seeje da'k 'm weg mos duun. Mien man was wel de baos ofer hum. Die bin ik al 'n tied kwiet." Ze aaide het dier over de kop. "Die ha'k aon de lijn motte houwe." Ik veegde de scherven bij elkaar. Aandachtig bekeek ze mijn werk. "Het is so gauw kapot te maoke, muir ripperere git nie fan eiges. Je denkt dat 't allemaol meefalt, muir je fergist je eige soe gauw."

De hond bleek een reu, want hij plaste tegen het tuinmuurtje. Ze rukte aan de lijn. "Ik wou een teefje! Die duut da so anders, nergend tegenaon." Even stelde ik mij voor hoe zij zelf hier op de stoep als hondje … Het dier wenste het gesprek te beëindigen en rukte haar de straat op. Ze volgde moeizaam.

Terwijl ik de scherven op een blik veegde, kreeg ik onverwachte ruggensteun van de wind en verloor mijn evenwicht. Een lach volgde. Ze wees naar de stoeptekst. "Hè je nog krijt? Maok ik d'r 'mannen' fan."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden