In gesprek met de burgemeester

'Lezen belangrijk voor je ontwikkeling'

  Column

Deze en volgende week staan in het teken van de Nationale Voorleesdagen. Bekende en onbekende Nederlanders lezen aan kinderen voor. Ook burgemeester Bruls heeft aan kinderen voorgelezen. Hij legt uit waarom hij lezen belangrijk vindt.

Is het voorlezen goed gegaan?
Ja hoor. De kinderen hebben goed geluisterd naar de burgemeester. En ik vond het, zoals elk jaar, leuk om te doen. Maar de gedachte achter de bijeenkomst is natuurlijk het belangrijkste: jonge kinderen zo snel mogelijk in aanraking brengen met lezen, boeken en leesvaardigheden.

Waarom is dat belangrijk?
Lezen is niet meer zo vanzelfsprekend als het ooit was, zeker niet voor jonge mensen. Nog vorige week kwamen de laatste cijfers over lezen naar buiten. Hieruit blijkt dat jongeren de laatste tien jaar sterk minder zijn gaan lezen. Van ver in de 60% zijn we teruggegaan naar nog maar 40% van de jongeren die af en toe een boek leest. En ik vind dat zorgelijk. Lezen geeft je niet alleen de gelegenheid je even terug te trekken en tot jezelf te komen; het is ook allang bewezen dat mensen die regelmatig een boek lezen daarbij gebaat zijn. Je woordenschat wordt groter en ook is het goed voor je algemene ontwikkeling. Daarom zouden juist jongeren gestimuleerd moeten worden om te lezen. En dan tegelijkertijd de smartphone ook maar eens af en toe terzijde leggen zeg ik er dan maar meteen bij. Doorlopend onderzoek naar de effecten van het steeds grotere gebruik van digitale middelen vind ik dan ook van belang.

Hoe ziet u dat stimuleren voor zich?
Dat is natuurlijk in de eerste plaats een verantwoordelijkheid voor iedereen zelf. Ik vind het positief wanneer ik lees dat er weer scholen zijn, die in toenemende mate tijd vrijmaken voor de kinderen om te lezen. Ook positief vind ik dat het meest recente onderzoek leert dat er nog steeds het meest gelezen wordt vanaf papier. Dat is toch heel anders dan vanaf een scherm. Behalve scholen zouden van mij ook ouders hun kinderen mogen stimuleren om af en toe eens rustig een boek te lezen.

Leest u zelf eigenlijk veel?
Ja, enorm. Veel van mijn vrije tijd gaat op aan lezen. En dan lees ik met name boeken, geen tijdschriften. Die kunnen gaan over allerlei onderwerpen. En ik kan de resultaten van alle onderzoeken over lezen alleen maar onderschrijven: ik voel me er heel prima bij, het verbreedt mijn blik en ik kan het iedereen aanraden!