Krulletjes

Meefallertje

  Column

Doordat we regelmatig oppas zijn voor een familiehondje, loop ik vaker een rondje. "Hè je 'n sekske bij je?" Ik keek rond maar zag niemand in het parkje. "Hier!" Na drie herhalingen ontdekte ik de stem achter een omgewaaide boom tussen struiken. "Je stond so rond te kieke nuir 't kuntje fan je huntje. Ik doch, die laot stiekum…." Maar de reden mij aan te speken lag bij hemzelf. "Dese boom leit hier al 'n puir daoge. Ik help de gemeente fast en maok 'm kurter." Hij wees naar een aardig stapeltje hout. "Die te dikke takke laoi ik ligge, die dunnere nie." Hij zette zijn handzaag in een tak. "Ken je effe wa takke fasthouwe." Ik wees op mijn kleren en schudde nee. "Wur je nie fies fan, heur. Ik heb wel 'n puir handschoene." Ik raapte met een plastic zakje de drolletjes op. "D'r sien nog minse die wete hoe 't heurt." Er stond geen afvalbak in de buurt. "Gif muir hier." Hij wees naar een paar afvalzakken. "Gooi ik straks wel weg."

Een herhaald verzoek om een paar takken vast te houden kon ik niet weigeren. De hond keek vastgebonden aan een boom op een afstandje toe en zag de stapel handzame stukken groeien. "Ik heb een ope huird en hier leit 't hout feur 't afsaoge. Nou lekker de spiere loshouwe en laoter wermte as 't koud wurt. Di is straks primao um te stoke." Ik vertelde dat wij ook een open haard hadden. "Ken jij nog wa fan di hout gebruke? Mot nog wel dreuge, heur. Help nog effe, rij ik straks bij je langs." Toen de bruikbare takken verzaagd waren, bedankte hij vriendelijk. Ik hoefde niet te helpen sjouwen, gaf mijn adres en bevrijdde de hond.
Een klein uur later belde hij bij mij aan. Of ik één of meer kruiwagens hout wilde. "Twee tientjes de waoge." Hij meende het ook nog. Dat ik voor hem gewerkt had, was geen argument. "Je mos 's wete wa huirdhout kost bij de Gamma!" Ik hoefde het niet te weten en bedankte zelfs vriendelijk voor het aanbod. Verbaasd vertrok hij. De prijs van een paar stevige leren handschoenen zal ik eens opzoeken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden