Krulletjes

Goed feurbeeld

  Column

Het carnavalsgedruis was verdwenen, maar de restanten van een laat feestje op weg naar huis lagen hinderlijk verspreid over de parkeerplaats. Ik schoof wat blikjes naar de zijkant, verbaasd over de weggooi-mentaliteit. Even verderop raapte een man restanten op van aangenaam verpozen. Hij gooide alles in de prullenmand, die werkeloos wachtte naast een leeg bankje. Ik voelde schaamte opkomen en volgde bescheiden zijn voorbeeld. Zijn ogen toonden waardering. "So sien die jongelui fan tegeswoordig nie. Die lieke te beroerd um 't ien soen bak te gooie." Zuchtend stak hij zijn handen hopeloos en berustend in de lucht.

Daar was nu geen wolkje te bekennen. "Ik heb 't anders geleerd. En da he'k deurgegefe aon mien kiender. Nou sien mien kleinkiender aon de beurt." Het klonk weinig enthousiast. Gelukkig heb ik een kleinzoon, die nog graag met zijn opraapstok plasticafval helpt opruimen. "Ik mag mien nie druk maoke fan de dokter, anders ha'k…" Hij veegde het bankje af en ging zitten. "Tijde ferandere, da mot oek. Muir nie alles hoeft mee te gaon. Feul had 't eigeste motte bliefe."

Een gebaar om naast hem te komen zitten accepteerde ik. Technische vooruitgang was fantastisch, maar met de sociale veranderingen had hij veel moeite. "Wij sitte nou effe te praote, so muir, met mekuir. Umda we hier rotsooi sien ligge. D'r staon bakke sat. Wie leert de jeugd nog um alles op te rume?" De vraag waaierde uit over de restanten van vertier voor ons.
In de verte kwam een groepje jongelui fietsend naderbij. "Laote we hullie nou 's 'n feurbeeld gefe." Hij stond op en raapte wat papier op. "As jij nou wa blikjes…. Dan kunne se hier haos nie langs." Blijven zitten voelde als verraad.

Toen de jongelui dichtbij waren, stopten ze. Wij verzamelden in alle rust wat afval en deponeerden dat keurig in de prullenmand. Het verlaten bankje kreeg een jeugdige bezetting. "Kenne jullie effe hellepe?" Niemand reageerde. "Best zwaar," wist een jeugdige kenner. "Mijn broer moest dat ook van de politie." Even stilte. Toen ze opstapten hoorden we duidelijk: "Maar goed, dat ze die energiedrankjes niet verbieden voor ouderen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden