Krulletjes

Liever

  Column

"Jij hebt 't oek flink te pakke", zei een dame, toen ik zwaar hoestend mijn fiets op slot zette bij een supermarkt. "Wou je grei tege die hoest gaon haole? Ken je beter erst nuir de dokter gaon."

Haar advies was gebaseerd op ervaring. "So hoest jij je keel kepot." Ik was via andere boodschappen al op weg naar een prikpost.
Daar heette een vriendelijke verpleegkundige mij joviaal welkom met "Wa leuk! Kum d'r ien en duu je jas uut." Deze begroeting had ik niet verwacht. "Een bekende Nimwegenuir! Gesellig. Bin je spesjaol feur mien gekomme?" Haar enthousiasme overviel me. "Wis je nie da ik hier werkte?" Die vraag moest ik ontkennend beantwoorden. "Gift niks, jong, ik ken jou wel heur. Lao 's kieke." Ik overhandigde het formulier van mijn dokter. Ze las het en pakte enkele buisjes en een injectienaald.

"Ik fiend 't soe knap wa je schrieft ien de krant. Ik lees da graog. Ik mot d'r foak um lache. Duu de mouw muir umhoog." Met een naald in haar hand zocht ze een ader. "Prebeer muir te ontspanne, 't stelt niks feur." Ontspannen lukte niet; ze voelde de spanning. "Hier ken je fast een leuk stukske ofer schriefe", stelde ze lachend vast. "Ik see ontspanne, duu da dan oek." Het lukte niet. Ze schroefde drie buisjes op het naaldstukje, dat daarna resoluut werd verwijderd. Met de hartelijke groeten mocht ik de kamer verlaten. Met "Tot siens en ik lees 't stukske wel ien de krant", mocht ik de behandelkamer verlaten. De frisse lucht en een laag zonnetje werkten bevrijdend.
Toen ik de fiets naast ons huis zette, kwam een enthousiaste kleinzoon mij tegemoet gerend. Iets te blij, want hij raakte het kleine opstaande randje bij de stoep. Een buiteling volgde en zijn voorhoofd raakte de tegels. Even een pruillip en een traan. "Kom maar", zei zijn moeder. "Even wat boter erop, dan is het over." Overtuigd liep hij mee. Ik zette de fiets op slot en voelde de naald nog in mijn arm. Zou een mitella misschien …? Of een moeder..? Nee, ik heb een bijzondere, nog lievere vrouw.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden