Brult nodigt alle Nijmegenaren die daartoe in de gelegenheid zijn, uit om aanwezig te zijn bij de herdenking van het bombardement van 22 februari 1944.
Brult nodigt alle Nijmegenaren die daartoe in de gelegenheid zijn, uit om aanwezig te zijn bij de herdenking van het bombardement van 22 februari 1944.
In gesprek met de burgemeester

Burgemeester Bruls: 'Herdenken in vrijheid is een groot goed'

  Column

Nijmegen staat donderdag stil bij het bombardement van 22 februari 1944. Bij het monument De Schommel aan de Marikenstraat is een herdenkingsplechtigheid. Burgemeester Bruls licht het belang van herdenken toe.

Wat waren de gevolgen van het bombardement voor Nijmegen?
Die waren enorm. Amerikaanse bommenwerpers wierpen op die fatale 22e februari 1944 hun bommen af boven het centrum van onze historische binnenstad. Een groot deel van het centrum werd verwoest, ongeveer 800 mensen vonden de dood en vele duizenden waren gewond of werden dakloos. Het aanzien van Nijmegen werd op die dag ingrijpend veranderd, dat kunnen we tot op de dag van vandaag zien. En de levens van de getroffenen en hun nabestaanden werden nooit meer hetzelfde. Tot op de dag van vandaag dragen mensen in- of uitwendig nog de littekens van het bombardement. Er zijn veel publicaties over het bombardement verschenen in de loop der jaren, die getuigen van het grote leed dat Nijmegen op die dag getroffen heeft.
 

Dus blijven herdenken?
Ja absoluut. Allereerst voor de nabestaanden, maar ook om samen stil te staan bij het feit dat oorlog altijd alleen maar verliezers kent. Dood en vernietiging overvielen Nijmegen in die laatste oorlogsjaren en velen zijn daardoor voor het leven getekend. Tegelijkertijd kwam na de oorlog het besef dat we zoiets nooit meer wilden en sinds die tijd is er hard gewerkt aan een stabiel en vreedzaam Europa. En hoewel momenteel de tijden onrustig zijn, kennen we toch al een ongekend lange tijd van vrede en voorspoed in ons deel van de wereld. Dat geeft ons de mogelijkheid om in vrijheid te herdenken. Dat is een groot goed, waaraan we nooit achteloos voorbij moeten gaan. Dat is ook de waarde van de herdenking.
 

Hoe ziet de herdenking er uit?
De herdenking is in de loop der jaren veranderd. De laatste jaren herdenken wij op de plaats van de oude Montessorischool, die zwaar getroffen werd tijdens het bombardement. Vele kinderen kwamen om. Het monument De Schommel herinnert daaraan. De huidige Montessorischolen leveren ieder jaar een bijdrage aan de herdenking. Leerlingen dragen gedichten voor die zij zelf gemaakt hebben. Er zijn toespraken van onder andere de Amerikaanse ambassadeur en mijzelf. En om 13.28 uur, het tijdstip dat de bommen vielen, zijn wij twee minuten stil.

Ik nodig alle Nijmegenaren die daartoe in de gelegenheid zijn, uit om aanwezig te zijn.

Meer berichten