Krulletjes

Nuirgerech

  Column

Al jaren gaan wij eten in het culinaire restaurant van het ROC. Leerlingen van de opleiding horeca tonen dan hun kennis en vaardigheden. Ons uitgaan is hun praktijkles.

"Wir te lui um thuus te koke?", hoorden we achter ons. Twee keurige dames hielden de draaideur tegen, waardoor we tegen het glas botsten. "Geintje. Hou jij wel fan, hè?", lachte de kleinste, die urenlang geprobeerd moest hebben om haar leeftijd dicht te schminken. "Fersin muir gin smoesjes, menneke." Ze keek mijn vrouw begripvol aan. "Of hèt ie wir wa aon laote brande?" Haar gezicht speelde medelijden. "Da krieg je met soen pertner. Dan bin je blij, da je hier effe lekker ken ete." Ze keek naar haar grijze metgezel. "Nie wuir, Dora?"
Een keurige leerlinge ontving ons, nam onze jassen aan en begeleidde ons stijlvol naar onze gereserveerde tafeltjes. Die bleken op geringe afstand van elkaar te staan.

Een jongeman presenteerde zich als onze tafelheer en aanspreekpunt. Hij kwam eerst bij ons, vroeg wat wij wilden drinken en legde het menu van die dag uit. Het commentaar vanaf de damestafel maakte zijn uitleg bij hen overbodig. "En nou nie segge da je da nie lust, hè. Je bint toch gin satfreter?", klonk het grappig, toen hij weg was. "Muir wuirum fraoge jullie altied soefeul?" Dora hoorde alles aan met een blik van treurbomen in de herfst. Het welkome 'huiskamergevoel' treft ons steeds in deze sfeervolle eetgelegenheid vlakbij het station. De studenten leren hier de kookkunst en het omgaan met de gasten. Van het voortreffelijke nagerecht vroeg ik het recept. Dat kwam de kok met een leerling ons vertellen. Dora's mist leek hierbij op te trekken. Voor het eerst nam zij duidelijk het woord. "Was lekker, heur. Soen nuirgerech maok ik murge oek!" Haar tafelgenote raadde het sterk af. "Is ook wel ingewikkeld", wist mijn vrouw met kookervaring.

Na de heerlijke maaltijd voor een zeer vriendelijke prijs stapten wij voldaan op. Natuurlijk heb ik kosten noch moeite gespaard om dit nagerecht te maken. Gelukkig is het voor onze oppashond geen 'naar gerecht' gebleken.

Meer berichten