Krulletjes

Spurtief!

  Column

Met het voorjaar verschijnen ook weer de groepjes recreatieve wielrenners in onze buurt. Ze zijn altijd snel voorbij, maar afgelopen weekend ontdekte ik een pechvogel die strak in fietsoutfit aan zijn ketting stond te rukken.

"Fastgelope", klonk het zuchtend. "De groep is deurgereje. Ik krieg 'm nie los." Hij wees op de tandwielen waar geen beweging in was te krijgen. "Ik ree achteraon. Se hadde net fuirt bergaf. Mot je feuruut kieke en se hebbe mien nie sien stoppe." Hij zocht in de diepte beneden ons naar zijn fietsmaten. "Die peddele duir nou ien de Ooy." Wij zagen ze niet. "Ik rij pas sins kurt mee. Dese fiets he'k te leen fan mien buurman. Die het net solang tegen mien aongepraot da'k mee bin gegaon. Di pak hé'k oek gekrege." Het stond hem prima, maar het was duidelijk enkele maten te klein. "Mot ik d'r affietse fan mien dokter", probeerde hij luchtig. Zijn gezicht toonde weinig enthousiasme. "Hou jij 't achterwiel wa umhoog, gif ik een ruk aon de trappers. Kieke of we wa los kriege." Na drie stevige trappen schoot het achterwiel scheef, maar de ketting was vrij. "Da wurt lopes nuir huus", concludeerde hij luchtig. "Gelukkig woon ik nie te fer weg. Muir met die fiets op mien nek …"

Ik bood aan de fiets in de kofferbak te leggen en ze samen thuis te brengen. Hij nam het dankbaar aan. Onderweg bleek, dat zijn sportiviteit meer lag bij voetballen. "Met 'n stelletje maote speule met 'n bal. Da dee je feur de lol." Hij bekeek mij aandachtig. "Jij liekt mien een goeie um bij ons mee te duun." Ik voelde daar niets voor. "Wij speule allenig feur de geselligheid. Herd lope is d'r oek nie bij." Hij bekeek mij hoopvol. "Wij speule wandelfoetbal." Opgeven stond niet in zijn woordenboek. "En als kieper….?" probeerde hij nog. Bij het uitladen bedacht hij: "Wa doch je dan fan meespeule bij onse biljartclub? Da's oek spurte." Plotseling voelde ik me sportief, want die sport beoefen ik al lang met mijn drie broers. Ben ik toch mooi wekelijks actief bij café Piet Huisman. Proost!

Meer berichten