Foto:
Krulletjes

Fan mien eige

  Column

Krulletje van leo van stijn

Al enkele jaren maak ik wekelijks filmpjes voor de facebookpagina van het Nimweegs SoapTheater over Mariken. Op de Grote Markt sprak een verlegen mevrouw mij aan. "Meschien wel brutaol fan mien, muir mag ik u wa fraoge?" Ik knikte. Ze haalde een roze mobieltje uit haar tas. "Pas gekrege fan mien kleinkiend. U was net met soen ding aon 't filleme, geleuf ik." Dat klopte. "Da ken ik nie. U wel. En u dee 't herstikke geinig." Een fijn compliment, maar ik hoorde nog geen vraag. "Ik wil huir soen eiges-foto trugsture", klonk het bescheiden. Haar verlegen aanloop kreeg een update. "Ik bin wel effe nuir de kapper gewist. Ken u wel sien seker."

Dat ik "ja" zei, berustte vooral op vriendelijkheid. Het hielp haar over een drempeltje heen. Ze wilde de geefster een selfie sturen en daar kon ik bij helpen.
Ze gaf mij het toestel en kwam naast mij staan. "Niks uut gaon legge ofer da ding, heur. Ik wil d'r op met da beeld fan Marieke d'r bij." Ze had de compositie al helemaal in haar hoofd. "Da je mien siet en da beeld d'r achter. Begriep je?" Ze pakte mij bij de arm. Zo duidelijk als ze was met wat ze wilde, zo verlegen trok ze mij mee naar het Marikenbeeld. Toen we samen de juiste positie gevonden hadden, maakte ik de telefoon gereed. Het viel niet mee om onze hoofden acceptabel op het scherm te krijgen.

"We motte dus achterstefeure staon!", ontdekte ze. "Muir Mariken steet feul hoger. Wuir motte wij dan op gaon staon?" Haar gezicht betrok. "Ik heb wir wa fersonne, da nie ken!" Ze keek op het schermpje en haalde een hand door haar kapsel. Op dat moment drukte ik af. Een toevalstreffer, want haar houding paste feilloos bij die van het standbeeld achter ons. We bekeken de zeer geslaagde compositie op de mooie foto. Ze vond het wel jammer van haar verwarde kapsel, maar een nieuwe opname hoefde niet. Ze bedankte vriendelijk voor mijn hulp. "Jij steet herstikke mooi aon de sijkant! Dan kenne se jou d'r heel gemekkeluk fan af knippe, toch?"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden