Foto:
Krulletjes

Waoterballet

  Column

"Je mot d'r nefenop lope, Berry!", schreeuwde een oudere man achter mij. Berry zwaaide en sprong verder. We stonden in de stad op het Koningsplein bij de fonteinen, die in verrassende volgorde uit de grond omhoog spoten. "As je nat wurt, nim ik je nooit mir mee", dreigde hij. Ik wist dat een opa dit niet meende.
"Dit was vroeger ook een leuk vermaak", begon ik voorzichtig. Hij draaide zich geërgerd naar mij toe. "De ouderwetse bedriegertjes in een modern jasje. Midden in de stad nog wel. Een compliment voor Nijmegen", bracht ik een tikje over-enthousiast. Met nog steeds een zorgelijke blik, maar nu op een warmere toon, gaf hij mij gelijk.

"So denke jij en ik d'r ofer, muir mien frouw nie! As die da jong onder de spatte siet, nou…." Hij pauzeerde even om de spanning op te voeren. "… dan wurt da kiend getroost en feur mien het se …." Hij liet de invulling open en schouder ophalend vervolgde hij: "Het liekt toch ferrekte feul op die ouwe Bedriegertjes." Daar dacht hij met plezier aan terug. "Muir di souwe onse ouwers oek nie wille hebbe folleges mien." Ik betwijfelde dat, want toen reisden we juist speciaal naar deze waterpret-attractie. Zo herinnerde hij zich ook deze jeugdervaring. "Heurt bij ons collectief herinnere fan die goeie ouwe tied. Net as die draoimeulens ien Berg en Dal bij Haomer. Wuire we ure soet mee."

Hij volgde zijn kleinzoon. De ouwe kindertijd ontwaakte in hem. "En nou wij! Of durf je nie?" Maar voor ik kon antwoorden, schreeuwde hij: "Berry!!! Hier komen!" De kleine man was mis gesprongen en nat geworden. "Da's oek wa! We motte nuir een trouwerij!" Het vrolijke verleden werd een pijnlijk heden. "Mien vrouw komt d'r aon. Die most nije nylons kope. Ik sou op da kiend passe." De kleine was doornat. "Jij kent huir nie, NOG nie! Jij ken mien nog redde. Lup effe herd saome met hum deur die sproeiers. Jij hebt nog gin strafblad bij huir." Daar moest ik even over nadenken, want ik voelde niets voor bedriegertjes.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden