"Het is van belang om te ontdekken hoe de stad zich in de loop der eeuwen ontwikkeld heeft tot het moderne Nijmegen."
"Het is van belang om te ontdekken hoe de stad zich in de loop der eeuwen ontwikkeld heeft tot het moderne Nijmegen." (Foto: )
In gesprek met de burgemeester

Burgemeester Bruls: 'Het verleden blijft ons verrassen'

  Column

Een bijzondere week voor de archeologie in Nijmegen afgelopen week. De nieuwe Bastei opende haar deuren maar er was meer. Burgemeester Bruls overhandigde een 4600 pagina's tellend document aan Rijkswaterstaat. Bruls legt uit.

Wat voor een document heeft u overhandigd?
De Spiegelwaal en het nieuwe Rivierpark zijn al weer enige tijd gereed en in gebruik. Voordat het zover was, is er op de plek waar de nevengeul gegraven is uitgebreid archeologisch onderzoek gedaan. De resultaten daarvan zijn nu vastgelegd in een boekwerk van duizenden pagina's, dat ik vorige week heb overhandigd aan de hoogste ambtenaar van Rijkswaterstaat in Oost-Nederland. De aanleg van de nevengeul was een project in het kader van Ruimte voor de Rivier, in opdracht van Rijkswaterstaat. Vandaar dat deze organisatie de resultaten overhandigd kreeg.

Wat zijn wat u betreft de meest bijzondere resultaten?
Opvallend is dat blijkt dat de Waal al rond het begin van de jaartelling stroomde waar nu de Spiegelwaal stroomt. En we hebben kasteel Lent ontdekt. Dat deel van het onderzoek is overigens overhandigd aan een nakomeling van de oude kasteelheren van kasteel Lent. Wat ook interessant is, zijn de opgravingen rond de oude schans Knodsenburg. Een bekende naam in Nijmegen, al zal niet iedereen zich realiseren waar deze vandaan komt. Hier hebben we nog onbekende delen ontdekt. De ingang van de schans is met trappen en oude wallen weer zichtbaar gemaakt. Iedereen kan dit zien op het eiland Veur-Lent. Ook zijn hier wapens en zelfs skeletten gevonden die ons veel leren over de strijd in vroeger tijden. En tenslotte vind ik de vondst van de eeuwenoude eik ook heel bijzonder. Ook deze is nu nog te zien, aan de Oosterhoutsedijk. Binnenkort krijgt de eik een plekje in de Spiegelwaal.

Waarom zijn deze vondsten belangrijk?
Nijmegen is eeuwenoud en we weten al veel van de geschiedenis. Maar bij elke opgraving leren we meer over ons eigen verleden. We komen nog steeds voor verrassingen te staan waaruit blijkt dat we nog lang niet alles weten. Het is van belang om te ontdekken hoe de stad zich in de loop der eeuwen ontwikkeld heeft tot het moderne Nijmegen. Wie meer wil weten, kan de rapporten zelf bekijken, want ze staan online en kunnen via het regionaal archief gedownload worden. Een aanrader voor iedere liefhebber van archeologie!

Meer berichten