"Met Operatie Steenbreek stimuleren we mensen om tegels uit hun tuin te halen en deze te vervangen door groen."
"Met Operatie Steenbreek stimuleren we mensen om tegels uit hun tuin te halen en deze te vervangen door groen." (Foto: )
In gesprek met de burgemeester

Burgemeester Bruls: 'Groene initiatieven genoeg in Nijmegen'

  Column

Aankomend weekend is (voor de 20e keer alweer) een aantal particuliere stadstuinen in Nijmegen geopend voor publiek. Burgemeester Bruls legt uit waarom hij dit initiatief zo waardevol vindt.

Wat moeten we ons voorstellen bij dit initiatief?
Al zo'n 20 jaar opent een klein aantal Nijmegenaren eenmaal per jaar de poorten voor het publiek. Iedereen die dat wil kan dan de tuin komen bewonderen. En hoewel een het een kleinschalig initiatief is (het gaat om enkele tientallen tuinen), vind ik het een waardevol initiatief. Want of je nu zelf een grote of kleine tuin hebt, inspiratie putten bij een andere kun je altijd. En het is ook mooi om te constateren dat vanwege Nijmegen als Green Capital, de stadstuinen dit jaar niet één maar twee dagen geopend zijn.


Waar ligt de relatie met Green Capital?
Ten eerste is Nijmeegse Stadstuinen partner van Green Capital, dus die relatie is al snel gelegd. Daarnaast gebeurt er vanuit Green Capital veel dit jaar om mensen hun tuin groener te laten worden. De operatie Steenbreek is daar het beste voorbeeld van.

Wat houdt deze operatie Steenbreek precies in?
We stimuleren hierbij mensen om tegels uit hun tuin te halen en deze te vervangen door groen. Dat hoeven heus geen enorme bomen te zijn overigens. Wanneer je dit doet, dan kan het regenwater sneller weglopen.

Geen overbodige luxe zagen we de afgelopen weken met de enorme stortbuien die we gehad hebben. Daarnaast zorgt groen voor meer koelte op warme dagen dan stenen. Wist u dat het in een stad vol stenen maar liefst 7 graden warmer is dan in een groene stad? Alle reden dus om dit initiatief te ondersteunen, vandaar dat ik ook meegedaan heb om operatie Steenbreek een gezicht te geven. En hoe klein een tuin ook is, alle beetjes helpen. Het doel van Steenbreek is om 100.000 tegels eruit te krijgen dit jaar en te vervangen door groen. Door diverse acties zijn we al een heel eind op streek.

En dat brengt me weer op de stadstuinen; hier kan iedereen zien wat mogelijk is op grotere en kleinere oppervlaktes en ideeën opdoen voor de eigen omgeving. En hopelijk zal er daarbij veel aandacht zijn voor vergroening. Het is in ieder geval duidelijk; er zijn veel grotere en kleinere groene initiatieven in Nijmegen die de moeite waard zijn!

Meer berichten