De jongste lichting dans- en theatermakers laat op Festival De Oversteek nieuw werk zien.
De jongste lichting dans- en theatermakers laat op Festival De Oversteek nieuw werk zien.

Dans en theater tussen perenbomen

  Cultuur

Festival De Oversteek presenteert zondag 3 en 10 september de uitkomst van Atelier TAW: de gloednieuwe werkplaats voor dans en theater. Twaalf jonge, ambitieuze en talentvolle makers zijn sinds juni aan de slag met een nieuwe voorstelling op unieke binnen- en buitenlocaties aan de oevers van de Waal in Nijmegen-Noord.

Zij laten zich inspireren door natuur en cultuurhistorie ter plekke en het omringende landschap. Op 3 en 10 september presenteren zij het resultaat: twaalf avontuurlijke voorstellingen van 20 minuten op groene en sfeervolle locaties.

Ruim veertig makers meldden zich aan voor Atelier TAW. Hieruit maakte Festival De Oversteek een selectie van twaalf makers. Zij maken sinds begin juni met minimale middelen een nieuwe voorstelling op avontuurlijke locaties: Waalstrandjes, ooibosjes, boomgaarden, natuurakkers, tuinen, landgoederen, dijkhuisjes, forten en ateliers. Op 3 en 10 september presenteren zij het resultaat: dertien voorstellingen van 20 minuten in alle disciplines: moderne dans, teksttoneel, performances, installaties en meer.

Neusje van de zalm

"Met Atelier TAW presenteert Festival De Oversteek het neusje van de zalm van jong dans- en theatertalent uit Nederland. Makers worden uitgedaagd om het avontuur en experiment op te zoeken en buiten de gebaande paden te treden. Publiek dat de voorstellingen bezoekt, ontdekt nieuwe vormen van dans en theater, en maakt kennis met onontdekte locaties: rauwe, vaak ongerepte natuur en bijzondere cultuurhistorie", aldus de organisatie.

Kromme perenbomen

Makers leren op Atelier TAW veel bij op creatief en productioneel vlak. In plaats van op een balletvloer, staan ze met hun voeten in het gras of het zand. "Van beperkingen maken zij een kracht. Oude, kromgetrokken perenbomen in een boomgaard zijn perfecte coulissen. Tijdens het maakproces staan makers er niet alleen voor: naar eigen wens en inzicht krijgen ze begeleiding van professionals en vakdocenten."

Atelier TAW werkt samen met Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging, en cultureel podium LUX. Zij vaardigen beide een selectiecommissielid af. Twee groepen studenten van ArtEZ Academie Arnhem maken een productie voor Atelier TAW.

Kaartverkoop

Alle voorstellingen van Atelier TAW zijn te zien met een dagticket (12,50 euro voor 3 september, 17,50 euro voor 10 september) of een passe-partout à 25 euro. Tickets zijn te koop via festivaldeoversteek.nl