Opening Joris Ivenszaal

  Cultuur

Nijmegen - LUX heeft vrijdag 15 september officieel haar nieuwe filmzaal en educatieruimte geopend. Tijdens deze feestelijke opening waren de wethouder van Cultuur Bert Veldhuis, partners, vrienden en crowdfunding donateurs van LUX aanwezig.


Eerder dit jaar startte LUX een crowdfunding campagne voor de financiering van nieuwe stoelen voor haar nieuwe filmzaal. Deze actie was zeer succesvol, en op de prachtige nieuwe filmstoelen prijken dan ook de namen van de donateurs. Deze nieuwe zaal is de achtste filmzaal die LUX rijk is en zal de 'Joris Ivenszaal' genoemd worden, naar de beroemde in Nijmegen geboren filmmaker (1898-1989), ereburger van de stad. Deze pionier in de internationale filmwereld was 30 jaar geleden zelf aanwezig bij de opening van een filmzaaltje in het oude Cinemarienburg. Met de nieuwe zaal in het kassagebouw wordt Ivens weer geëerd. De opening van de zaal wordt vergezeld door een tijdelijke expositie van beelden van Joris Ivens en een eenmalige vertoning van verschillende Ivens films. Met deze achtste zaal bevestigd LUX nogmaals haar positie als grootste filmtheater van Nederland.

In het kassagebouw bevindt zich naast de Joris Ivens filmzaal een bijzondere nieuwe ruimte, genaamd Studio LUX. Om haar missie 'anders kijken' te blijven prikkelen en te verdiepen was er een grote behoefte aan een creatieve ruimte, met belangrijkste focus op educatie. Met deze ruimte vervult LUX haar streven om de komende periode meer aandacht te gaan besteden aan filmeducatie en mediawijsheid, talentontwikkeling, verdieping en vernieuwing. De ruimte is tevens uitermate geschikt voor lezingen, cursussen, werkgroepen, events en ondersteuning bij festivals, maar ook te gebruiken door externe organisaties als vergaderruimte, een lunch-, diner-, of feestruimte voor grote of kleinere groepen in een inspirerende LUX sfeer.