Logo brugnijmegen.nl


Fransje Cousin (97) op haar vaste plek in de kerk. Samen met vrijwilligster Beppie Peters vertelt zij over het jubileum van 'haar' kerk. (Foto: Maaike van Helmond)
Fransje Cousin (97) op haar vaste plek in de kerk. Samen met vrijwilligster Beppie Peters vertelt zij over het jubileum van 'haar' kerk. (Foto: Maaike van Helmond)

Antonius van Paduakerk 100 jaar

  Human Interest

Het hele jaar is ernaartoe gewerkt: het bijzondere jubileum van de Antonius van Paduakerk aan de Nijmeegse Groesbeekseweg. Van speciale concerten tot een bijzondere busreis naar Padua. "En als afsluiting van dit geweldige jaar is het deze hele week feest in de kerk", aldus Beppie Peters, vrijwilligster bij de kerk.

Feest voor iedereen welteverstaan, in een kerk die vaak wordt omschreven als meer dan 'slechts' het huis van God, maar een huis voor de buurt. "En dat is ook wat het zo'n fijne plek maakt", vindt Fransje Cousin (97) die al sinds haar tienerjaren de kerk bezoekt. "De sfeer is hier heel bijzonder, juist omdat iedereen welkom is en iedereen wordt geaccepteerd. Het geloof wordt je hier niet opgedrongen. Je bent juist heel vrij om op je eigen manier te geloven." En dat is volgens Fransje, die behoort tot de oudste en trouwste parochianen, eigenlijk al zolang ze zich kan herinneren zo. "Ook als kind vond ik dit al een erg fijne plek om te zijn."
"Binnen de parochie hebben we nog echt oog voor elkaar", gaat Beppie verder. "We houden ons hier dan ook liever met de mensen bezig dan met de regels. Persoonlijk vind ik dat ook een erg fijne manier om met het geloof bezig te zijn. Het jubileum hebben we dan ook echt met z'n allen gevierd, met de busreis naar Padua stiekem toch wel als hoogtepunt." Fransje gaat verder: "Die reis was inderdaad heel speciaal om mee te mogen maken. Hoe graag ik ook wilde, ik kon helaas niet alles zelf lopen vanwege het tempo van de rest, dus ik moest af en toe met tegenzin in de rolstoel. Maar iedereen stond te trappelen om mij een stuk te duwen. Ik voelde me net de koningin."
Dat hoogtepunt is dus alweer achter de rug, maar ook tijdens deze feestweek staat er nog van alles te gebeuren in het kader van het honderdjarig bestaan. Beppie: "Er zijn inmiddels al twee boeken gepresenteerd - een parabelboek en een speciaal fotoboek van de kerk - en ook hebben we al een speciale eucharistieviering, een receptie, een concert en eten met de buurt achter de rug. Maar voor iedereen die het jubileum nog met ons mee wil komen vieren, is er vrijdag om 20.00 uur nog een benefietconcert in de kerk, organiseren we zaterdag een feestavond met musical, Het cafeetje aan de hemelpoort, voor en door parochianen, en is er zondag om 10.00 uur nog een eucharistieviering door bisschop De Korte als slot van het Eeuwfeest." Fransje: "Ik probeer zoveel mogelijk aanwezig te zijn." En daarna is het weer 'business as usual' en is ze net als de afgelopen decennia wekelijks op haar vaste plekje in de kerk te vinden.

www.apvnijmegen.nl

Reageer als eerste
Meer berichten