Logo brugnijmegen.nl


Vrijwilligers van de Voedselbank Nijmegen aan 'de lopende band' in de nieuwe loods.
Vrijwilligers van de Voedselbank Nijmegen aan 'de lopende band' in de nieuwe loods.

Voedselbank Nijmegen wil groeien

  Human Interest

"Momenteel helpen we elke week zo'n zeshonderd gezinnen, oftewel circa tweeduizend mensen, aan extra voedsel. Er zijn echter veel meer mensen in Nijmegen die recht hebben op hulp van de Voedselbank, maar niet bij ons aankloppen", vertelt Hans van der Westen van Voedselbank Nijmegen. "Nu we een nieuwe, grotere loods hebben, hebben we ook daadwerkelijk de ruimte om te gaan groeien."

Om te kunnen groeien, moeten er intern (en extern) echter wel nog wat stappen worden gezet, maar daar zijn ze volgens Hans momenteel hard mee bezig. "Tot nu toe hoefden we als Voedselbank Nijmegen niet hard te lobbyen om voldoende voedsel voor onze wekelijkse afnemers bij elkaar te krijgen. Naast de broodnodige acties van bijvoorbeeld alle Albert Heijns eind november, is hetgeen we sowieso al aangeleverd krijgen van allerlei partijen en donaties over het algemeen voldoende om die zeshonderd gezinnen te helpen, in geval van nood aangevuld vanuit onze eigen financiële reserves. Als we meer gezinnen gaan ondersteunen, moet er logischerwijs dus ook meer voedsel onze kant opkomen. We bekijken nu hoeveel extra dan nodig is en hoe we dit aan gaan pakken."

Vijfduizend gezinnen

Naar schatting zijn er in Nijmegen misschien wel zo'n vijfduizend gezinnen die in aanmerking komen voor hulp van de Voedselbank. "Veel meer dus dan wij nu al helpen." Waarom zij niet allemaal een beroep doen op de Voedselbank, wordt momenteel door een groepje studenten onderzocht. "Een van de belangrijkste conclusies van dit onderzoek zal waarschijnlijk zijn dat ze uit schaamte niet bij ons aankloppen; dat is in ieder geval wat we vaak horen. Vandaar dat we nu ook bezig zijn met de ontwikkeling van een Schaamjenietcampagne." Maar ook dit gaat met beleid. "Er bestaat behoefte aan groei, we willen groeien en hebben ook de ruimte om te groeien, maar we willen het wel goed aanpakken. Helemaal doordat we nu - naast groei - ook inzetten op gezonder voedsel."
Hoe snel ze de groei door willen zetten, moet nog worden bepaald. "Maar het zou geweldig zijn als we over een jaar of drie zo'n duizend gezinnen in Nijmegen kunnen ondersteunen met extra voedsel." Tot die tijd moet er nog flink wat gebeuren, maar de eerste stappen zijn gezet.
Groei betekent ook automatisch dat er meer vrijwilligers nodig zijn. "Momenteel hebben we al een super club van zo'n 120 vrijwilligers bij elkaar, maar nieuwe mensen zijn altijd welkom. Net als mensen die een beroep willen doen op onze steun, kunnen zij meer info vinden op www.voedselbanknijmgen.nl. Donaties (zowel financieel als in de vorm van voedsel) zijn natuurlijk ook altijd meer dan welkom."

Reageer als eerste
Meer berichten