Logo brugnijmegen.nl


Leerlingen geven gemeente advies over Waalfront

  Human Interest

Het gebied aan de oever van de Waal, tussen de spoorbrug en de Oversteek, is volop in ontwikkeling. De ligging aan de rivier, dicht bij het stadscentrum en met een goede bereikbaarheid, is een ideale plek voor wonen, werken en recreëren. Hoe het Waalfront er precies uit komt te zien is nog onduidelijk en daarom vroeg de gemeente advies aan leerlingen van het Mondial College.

Tijdens een speciale projectweek werkten de leerlingen uit vijf derde klassen havo en vwo aan een masterplan voor de inrichting van het Waalfront. Als ware adviseurs werd de leerlingen gevraagd om hierbij een aantal uitgangspunten te hanteren: een duurzaam karakter, veiligheid bij hoog water en integratie met de aangrenzende wijk het Waterkwartier. Daarnaast kregen de leerlingen de opdracht om onder andere woningbouw, bedrijfsruimten en recreatieve voorzieningen mee te nemen in het masterplan.

Na een week van oriënteren, schetsen, ideeën bedenken en filmpjes en maquettes maken, mochten de klassen, die elk een adviesbureau representeerden, hun uiteindelijke masterplan presenteren aan een vakjury. In de vakjury zat onder andere wethouder Bert Velthuis. “Het is mooi om te zien welke originele oplossingen de leerlingen bedenken voor echte vraagstukken. Daar kunnen de professionals alleen maar door geïnspireerd raken”, aldus de wethouder.


Na de presentaties van zeer uiteenlopende ontwerpen en ideeën, reikte Bert Velthuis de prijs voor het beste masterplan uit: “Een Romeinse spa, een wandelpad langs de nieuwe Waalboulevard, een strandpaviljoen, moderne woontorens met groene gevels, een drive-in bioscoop, een flexibele waterkering, ondergrondse parkeergarages en autoluwe woonwijken … dit wordt de ‘place to be’ in Nijmegen!”. Het winnende ontwerp was van adviesbureau ‘Noviomagus’, de technasiumleerlingen uit vwo 3. Het filmpje dat zij maakten over hun ideeën voor de Vasim en Nyma is hier te zien: https://www.youtube.com/watch?v=oWGcwSz5LGQ&app=desktop.

Reageer als eerste
Meer berichten