Logo brugnijmegen.nl


De Nijmeegse actrice Eva van der Post schittert sinds kort in de rol van Charlotte in de musical Soldaat van Oranje. (Foto: Joris van Bennekom)
De Nijmeegse actrice Eva van der Post schittert sinds kort in de rol van Charlotte in de musical Soldaat van Oranje. (Foto: Joris van Bennekom)

Nijmeegse Eva in Soldaat van Oranje

  Human Interest

Nijmegen - "Op het toneel staan is iets wat ik altijd al wilde", vertelt actrice Eva van der Post. Een droom die de van oorsprong Nijmeegse inmiddels heeft waargemaakt. Wat ooit begon met theaterlessen bij de Lindenberg, groeide uit tot een opleiding aan Toneelschool Amsterdam en tegenwoordig zelfs een hoofdrol in de langst lopende theatervoorstelling van Nederland: Soldaat van Oranje.

"Nooit eerder heb ik zo'n grote rol mogen spelen of in zo'n grote voorstelling gestaan. Ik voelde mij dan ook enorm vereerd toen ze mij vroegen auditie te doen voor de rol van Charlotte." Een rol die ze uiteindelijk ook daadwerkelijk kreeg en sinds vier weken vertolkt in de TheaterHangaar op voormalig militair vliegveld Valkenburg. "Het is nog zo pril dat zelfs mijn familieleden en vrienden me nog niet allemaal hebben zien spelen. Maar die komen binnenkort."

Haar debuut in Soldaat van Oranje - De Musical herinnert Eva zich maar al te goed. "Ik stond strak van de spanning, net als alle andere nieuwe castleden. Na afloop van de voorstelling overheerste vooral een gevoel van opluchting dat alles technisch goed was gegaan." Op dat vlak is het namelijk een zeer lastige voorstelling om te spelen. "Er gebeurt van alles, alleen al doordat de theaterzaal van decor naar decor draait en je telkens precies op de juiste plek moet staan. De eerste periode ben je daar ontzettend op gefocust. Ik merk dat ik het technische inmiddels grotendeels beheers, waardoor ik nu kan gaan genieten van het spelen van de rol."

De musical zelf was Eva overigens niet onbekend. "Ik ben er een keer naartoe geweest, maar dat is al wel weer zo'n zes jaar geleden. Ik kende de voorstelling dus, maar niet alles stond me nog even goed bij." De wisselende cast noemt Eva daarom een groot voordeel. "Je kunt eerst naar je voorganger kijken voordat je zelf de rol gaat vertolken. En doordat niet de hele cast nieuw is, kun je ook bouwen op de ervaring van andere spelers die al langer aan deze voorstelling meewerken. Dat maakt het ook mogelijk om na een relatief korte repetitieperiode al het toneel op te gaan."
Hoe lang ze de rol van Charlotte zal vertolken, weet Eva nog niet. "Zolang er genoeg publiek blijft komen, blijft Soldaat van Oranje doorgaan. Ikzelf zie wel wat de tijd me brengt. Nu geniet ik van mijn rol en de voorstelling. Het is een prachtig verhaal over een belangrijke periode uit onze geschiedenis. Een verhaal dat je aan het denken zet over hoe jij in een dergelijke situatie zelf zou handelen. Welke keuze mijn personage, maakt moet je zelf maar komen zien en ervaren."

soldaatvanoranje.nl

Meer berichten

Shopbox