<p>Onder toeziend oog van wethouder Grete Visser ondertekent bestuurder Hans Schapenk het Lokaal Preventieakkoord voor Scholengroep Rijk van Nijmegen. “Ons concept de Gezonde Schoolkantine sluit naadloos aan.”</p>

Onder toeziend oog van wethouder Grete Visser ondertekent bestuurder Hans Schapenk het Lokaal Preventieakkoord voor Scholengroep Rijk van Nijmegen. “Ons concept de Gezonde Schoolkantine sluit naadloos aan.”

(Foto:)

Nijmegen weer een stukje groener en gezonder

  Nieuwsflits

Nijmegen - Het aantal organisaties dat meedoet aan 'Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen' groeit. Inmiddels maken 51 Nijmeegse werkgevers werk van ‘gezonde inwoners in een gezonde stad’.

Veertien Nijmeegse organisaties hebben de afgelopen weken het Lokaal Preventieakkoord Nijmegen ondertekend. Vorig jaar deden dat 37 organisaties en dat maakt dat nu in totaal 51 organisaties een handtekening hebben gezet en afspreken dat zij actief een gezonde leefstijl bij medewerkers, leerlingen, cliënten en patiënten stimuleren. Een rookvrije omgeving, meer bewegen en gezond eten, mentale fitheid en bewustwording van de risico’s van alcoholgebruik zijn de prioriteiten. Het uiteindelijke doel van het akkoord is de fysieke én mentale gezondheid van Nijmegenaren aanzienlijk te verbeteren.

De nieuwe partners komen voornamelijk uit de zorg en het onderwijs. Het zijn: Coöperatie Fysiotherapeuten Nijmegen (CFN), Coöperatieve Verloskundigen Nijmegen (CVN), Kraamzorg Zuid-Gelderland, LHV Huisartsenkring Nijmegen, Scholengroep Rijk van Nijmegen, Stichting Conexus, Entrea Lindenhout, Helicon, Stichting Wielewaal, Vincentius Vereniging Nijmegen, Oud Burger Gasthuis, Beleef en Weet, Cool regio Nijmegen en I-research.

Elke organisatie heeft zijn eigen reden om mee te doen. I-research is in Nijmegen aanjager van Gezonde Kidsmarketing. Projectleider Gôkky Zeinstra: “Wij doen mee omdat we geloven in de kracht van lokale samenwerkingen én omdat we met onze ondertekening bijdragen aan een gezond Nijmegen.”

Gezonde moeders en baby’s

De Coöperatieve Verloskundigen Nijmegen zijn erg blij met alle aandacht voor preventie. Directeur Carola Groenen legt uit: “Een preventieakkoord voor gezonde inwoners kan niet zonder de verloskundigen. Wij staan letterlijk aan de wieg van nieuwe gezonde inwoners. Gezond zwanger worden en gezond zwanger zijn is de essentie voor een gezonde start. Maar ook voor de gezondheid van de moeder is dat erg belangrijk. Preventie is nooit hip geweest, terwijl dat echt de basis is. Daarnaast zijn we blij dat we met dit preventieakkoord nog meer de samenwerking vinden met de gemeente en andere partners in Nijmegen.”

Voorkomen van ziekte: zaak van iedereen

"Jaarlijks sterven 35.000 Nederlanders door roken, overgewicht of probleemdrinken, samen zijn ze de grootste oorzaak van ziekte in Nederland. Dit kost de samenleving jaarlijks 8 miljard aan zorgkosten. Als we niets doen, heeft over 20 jaar 62 procent van de mensen overgewicht", aldus de beweging ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen.

"Iedere week raken honderden nieuwe jongeren verslaafd aan roken en bij een groot deel van de jongeren én bij vijftigplussers is overmatig drinken nog steeds een probleem. De cijfers voor Nijmegen laten hetzelfde zien als de landelijke trend. Om het tij te keren, hebben gemeente Nijmegen, het Radboudumc en GGD Gelderland- Zuid al in 2017 het initiatief genomen tot de beweging ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen.’"

Beweging versnellen en uitbreiden

Met het lokaal preventieakkoord wordt de Nijmeegse beweging ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’, versterkt en versneld, stelt Bertine Lahuis, lid raad van bestuur van Radboudumc en voorzitter van de beweging. “We organiseren werkconferenties over vitaliteit, gezond eten, stoppen met roken, en er is een platform waar we initiatieven, kennis en onderzoeksresultaten met elkaar delen. Bovendien organiseren de organisaties jaarlijks - net als vorige week - de Week van de Vitaliteit.”

Om in Nijmegen gezonde keuzes voor iedereen mogelijk en makkelijk te maken, zijn er meer organisaties nodig die zich bij de beweging aansluiten, stelt Moniek Pieters, directeur Publieke Gezondheid van GGD Gelderland-Zuid: “Wij zijn daarom bijzonder verheugd dat opnieuw 14 Nijmeegse organisaties dit akkoord hebben ondertekend. Wie volgt?”

Bedrijfsleven, onderwijs, maatschappelijke organisaties, zorg, horeca; álle Nijmeegse organisaties zijn uitgenodigd om aan te sluiten. "Alleen samen kunnen we het verschil maken!"

Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen

Sinds 2017 gaan Nijmeegse instellingen, inwoners en bedrijven 10 jaar lang samen aan het werk om de stad groen, gezond en in beweging te krijgen. Ieder draagt zijn steentje bij vanuit eigen ervaring op de gebieden: gezond gewicht, voldoende beweging, gezonde voeding, minder roken en bewuster alcoholgebruik, mentale fitheid en een schone, rustige en groene leefomgeving. Het doel van deze beweging is: gezonde Nijmegenaren in een gezonde stad én gezonde keuzes makkelijk maken voor iedereen.

www.wijzijngroengezondeninbewegingnijmegen.nl

Filmpje

Een feestelijke bijeenkomst voor de 14 nieuwe partners om gezamenlijk hun handtekening te zetten onder het Lokaal Preventieakkoord zat er dit jaar niet in. Daarom hebben wethouders Grete Visser en Bert Velthuis namens de stuurgroep ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’ de handtekeningen per fiets en coronaproof bij de organisaties opgehaald. Daarvan is een aansprekend filmpje gemaakt, dat tijdens de Nijmeegse Vitaliteitsweek voor het eerst werd getoond.

https://www.youtube.com/watch?v=YzJcvFydyYw&t=3s

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden