<p>Nieuwbouwwijk De Tuin van Woezik in Wijchen biedt ook onderdak aan gierzwaluwen en huismussen. (Foto&#39;s: Jochem K&uuml;hnen)</p>

Nieuwbouwwijk De Tuin van Woezik in Wijchen biedt ook onderdak aan gierzwaluwen en huismussen. (Foto's: Jochem Kühnen)

(Foto: )

Onderdak voor gevleugelde vrienden

  Nieuwsflits

Woningnood voor vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen. Daar kan eenvoudig wat aan gedaan worden zoals in nieuwbouwwijk De Tuin van Woezik. “Huizen zijn tegenwoordig steeds beter geïsoleerd. Daardoor zijn er minder kieren en ruimtes voor deze dieren toegankelijk om hun nesten in te bouwen. Vleermuis- en vogelkasten geven hen weer de nodige extra leefruimte.”

Zelf is Jordy Houkes een echte natuurliefhebber en hij zet zich daarom graag in als vrijwilliger voor Vereniging Natuur en Milieu Wijchen. “Ik heb in mijn achtertuin al meer dan duizend verschillende planten en dieren ontdekt in de jaren dat ik hier woon. Van mijn hobby heb ik mijn werk gemaakt als ecoloog. Er gaan echter nog steeds veel dingen mis in onze omgeving en als fanatieke vogelaar geniet ik van de vogels hier. Ik zie in Wijchen echter vele verloren gaan, terwijl er niks bijkomt.”

Kastjes inbouwen

Op zijn verzoek heeft de Gemeente Wijchen - in overleg met de bouwers van De Tuin van Woezik - mogelijk gemaakt dat er extra huisvestingsmogelijkheden zijn ingebouwd voor vogels en vleermuizen in de nieuwbouwwoningen. “Natuurinclusief bouwen is een initiatief van onder andere Vogelbescherming Nederland. Inmiddels is dit opgenomen als speerpunt in het recent uitgegeven Natuurbeleidsplan van de gemeente. Concreet betekent het dat er vijf vleermuiskasten en zestien gierzwaluwkasten zijn aangebracht. Deze kleine kastjes zijn eenvoudig tijdens de bouw te integreren in de spouwmuur en kosten relatief weinig geld, zo ongeveer drie tientjes per kast. Ook is er geen koudebrug, waardoor de isolatie gewaarborgd blijft. Voor de huismussen is er bij een vijftal woningen onder de eerste paar rijen van de dakpannen ruimte overgelaten.”

Motiveren

Het zal nog even duren voordat de vogels en vleermuizen hun nieuwe woningen hebben ontdekt en zijn ingetrokken. “Dat kan gerust een paar jaar duren”, vertelt Jordy. “Ik vind het echter veel belangrijker dat projectontwikkelaars ervaring opdoen met natuurinclusief bouwen en dat zij realiseren dat het weinig extra middelen en tijd kost als je dit vroeg in de ontwikkelfase inplant. Zo kun je ook op tijd communiceren met de bewoners. Ik hoop dat de gemeente en ontwikkelaars deze werkwijze uit eigen motivatie bij hun volgende projecten meenemen.”

Nuttig

Deze gevleugelde vrienden zijn daarnaast ook nog eens ontzettend nuttig, legt Jordy tot slot uit. “Uit onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van vogels het woongenot vergroot. Daarnaast zijn het natuurlijke vijanden van verschillende insecten als de eikenprocessierups. Vleermuizen eten op hun beurt weer de volwassen nachtvlinders die uit de rupsen voortkomen. Ook zijn ze gek op buxusmotten en muggen, waardoor je minder overlast hebt van plagen.”

www.natuurenmilieuwijchen.nl

(Tekst: Jimmy Israël)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden