Nieuwe directeur De Bastei


<p>Directeur van De Bastei Hans Hooijmaijers naast een wolharige neushoorn, een topstuk volgens vele jonge bezoekers. (Foto: Jimmy Israël)</p>

Directeur van De Bastei Hans Hooijmaijers naast een wolharige neushoorn, een topstuk volgens vele jonge bezoekers. (Foto: Jimmy Israël)

(Foto:)

Nieuwe directeur De Bastei

  Nieuwsflits

Nijmegen - “Van de fundamenten van ons museumgebouw tot de verhalen over de mammoet, De Bastei draait om het leven in en om de rivier. Het museum vertelt over hoe de mensen leefden aan de Waal en hoe zij zich hier verdedigden. In de toekomst krijgt ook de Nevengeul meer aandacht in ons museum.”

 ”Als nieuweling de mensen en het museum leren kennen is lastig vanwege het vele thuiswerken tegenwoordig”, bekent Hans Hooijmaijers. Sinds 1 november nam hij het stokje over van Gerard Mangnus als nieuwe directeur van museum De Bastei. “Er staat een goede basis met een mooi gebouw met goede inhoud en een leuk verhaal. Het is goed geoutilleerd voor kinderen. De volgende stap is het versterken van de rode draad: het verhaal van de Waal.”

Lastige beslissingen

Na een periode van stilte door de verscherpte coronamaatregelen mocht De Bastei weer open op 19 november. “Het zijn geen leuke beslissingen die je moet nemen als kersverse directeur. Dit zijn lastige tijden waardoor we voorzichtiger zijn om nieuwe tentoonstellingen in te richten. Onze huidige tentoonstelling loopt nog door tot 29 november en ook onze nieuwe tentoonstelling ‘De Kunst van het Verdedigen’ duurt met een looptijd van 12 december tot oktober 2021 langer dan normaal.”

Onderwijs

Het is weer terugkomen op bekend terrein voor Hooijmaijers. Hij is geboren en getogen in Gennep en studeerde natuurkunde aan de Radboud Universiteit. “Na mijn studie bleef ik werkzaam binnen het academisch onderzoek. Dat was erg specialistisch en ik miste het sociale aspect. Ik behaalde mijn eerstegraads bevoegdheid tot leraar natuurkunde en heb zes jaar lang les gegeven in het voortgezet onderwijs. Het contact met de kinderen heb ik altijd leuk gevonden.”

Kindvriendelijk museum

Na zijn carrière als docent vond hij in 1999 een nieuwe uitdaging bij het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. Eerst als conservator voor de collectie natuur- en sterrenkunde en later als plaatsvervangend directeur van het museum. “In het museum richtte ik een educatieruimte in; een leslokaal binnen het museum waarin de jonge bezoekers zelf experimenten konden uitvoeren.”

Op zijn nieuwe werkplek valt Hooijmaijers met zijn neus in de boter als het gaat om wetenschapseducatie. De Bastei werd namelijk op 6 november door Museumkids uitgeroepen tot ‘kidsproof’ en kreeg het de titel kindvriendelijkste museum van Gelderland met een 8,7 als rapportcijfer. “Ik kijk er naar uit om weer met de voeten in de klei te staan. Daarom wil ik mij ook intensief inzetten om mee te denken over de tentoonstellingen en zelf lezingen geven, in plaats van alleen maar met het bestuurlijke bezig te zijn. De Bastei is een relatief klein museum en daardoor ben je hier wendbaarder: ik heb er zin in!”

Wil je een bezoekje brengen aan De Bastei? Reserveren is vanwege de huidige maatregelen verplicht. Kijk voor meer informatie op www.debastei.nl

(Tekst: Jimmy Israël)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden