<p>De wachthuisjes voor de Krayenhoffkazerne met teksten van Jan Wolkers.</p>

De wachthuisjes voor de Krayenhoffkazerne met teksten van Jan Wolkers.

(Foto: Godelieve Krekelberg)

Jan Wolkers heeft tweede literair baken

  Nieuwsflits

Nijmegen - De twee wachthuisjes voor de Krayenhoffkazerne aan de Groesbeekseweg in Nijmegen zien er weer hetzelfde uit. Had alleen het rechter wachthuisje een literair baken van Jan Wolkers, sinds eind februari hangt in allebei een fragment van Wolkers. Beide teksten komen uit 'De walgvogel' uit 1974.

'De walgvogel' speelt voor een deel in het opstandige Nederlands-Indië van na de Tweede Wereldoorlog. Dat deel begint in feite in Nijmegen. Vanuit de Krayenhoffkazerne vertrekken de soldaten, onder wie de hoofdpersoon van het boek, naar het opstandige overzeese gebiedsdeel. ‘Met het muziekkorps van de luchtmacht voorop marcheerden we ’s ochtends vroeg van de kazerne naar het station,’ zo begint het nieuwe literair baken. Het al bestaande baken, dat in 2016 is onthuld, heeft een fragment dat eerder in de roman staat. De kazerne wordt geïntroduceerd: ‘net een gigantische vergroting van de school van Ot en Sien op een kleurplaat van C. Jetses.’ En de wachthuisjes zet Wolkers neer als ‘rechtop gezette sarkofagen met in ieder een dooie diender van een soldaat weggescholen tegen de regen.’

De Werkgroep Literaire Bakens Nijmegen had voor de onthulling van het eerste baken van Wolkers zijn echtgenote uitgenodigd. Karina Wolkers was verhinderd. "Wel liet zij de aanwezigen weten trots te zijn op het baken. Maar ook dat vanwege tekst en locatie beslist niet gedacht moet worden dat haar man ooit in dienst is geweest. Een herhaling van haar opmerking zal zij gepast vinden", aldus de werkgroep.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden