<p>Wethouder Geert Gerrits, Ronald van Ommen (gebiedsontwikkelaar bij Ter Steege) en Rob van Lith (New Horizon) met op de achtergrond het houten donorhart.&nbsp;</p>

Wethouder Geert Gerrits, Ronald van Ommen (gebiedsontwikkelaar bij Ter Steege) en Rob van Lith (New Horizon) met op de achtergrond het houten donorhart. 

(Foto: gemeente Wijchen)

Hergebruik materialen voormalig gemeentekantoor Wijchen

  Nieuwsflits

WIJCHEN - Wethouder Geert Gerrits bevestigde deze week een houten donorhart op het oude gemeentekantoor van Wijchen. Hiermee is het gebouw officieel een circulair donorgebouw. Dit betekent dat de materialen die vrijkomen bij de sloop worden hergebruikt. Een deel van de materialen wordt hergebruikt voor het project Tussen kasteel en Wijchens Meer. Andere materialen worden teruggebracht naar grondstoffen. Gemeente Wijchen en Ter Steege geven op deze manier invulling aan de circulaire ambities in het project Tussen Kasteel en Wijchens Meer.

Wethouder Geert Gerrits is enthousiast: “Het gaat nu echt beginnen en dit is natuurlijk een prachtige start. Het oude gebouw verdwijnt, maar komt weer terug als grondstof voor de nieuwbouw. Op deze manier dragen we meteen een steentje bij aan een duurzamere wereld. Ondertussen gaan we volop verder met de uitwerking van alle plannen. Samen met alle betrokken inwoners en ondernemers. Binnenkort hopen we de eerste uitwerkingen te kunnen presenteren.”

'Oogsten'

Het oude gemeentekantoor wordt 'geoogst'. Ter Steege zet hiervoor specialist New Horizon in. Zij hebben al tientallen gebouwen geoogst in heel Nederland. Eerst demonteren zij al het materiaal dat één op één kan worden hergebruikt, zoals kabelgoten en deuren. Daarna gaan ze het gebouw heel zorgvuldig ontmantelen. Zo wordt goed, herbruikbaar beton gescheiden van materialen die niet bruikbaar zijn voor het recyclen van beton. “Termen als slopen en afval bestaan in onze optiek niet, wij spreken over ontmantelen en grondstoffen”, aldus Rob van Lith van New Horizon.

“Grondstoffen zijn schaars en met wat we hebben, moeten we slim omgaan. Ook levert het een serieuze CO2-besparing op, omdat we geen nieuwe grondstoffen hoeven te winnen”, zegt Ronald van Ommen, gebiedsontwikkelaar bij Ter Steege. Uiteindelijk wordt ongeveer 75% van het oude gemeentekantoor hergebruikt.

Planning

De voorbereidingen voor het oogsten worden nu al genomen. Op dit moment wordt geïnventariseerd welke materialen herbruikbaar zijn. Eind dit jaar worden de eerste materialen uit het gebouw gehaald. In het najaar van 2022 is het oude gemeentekantoor voorgoed uit het straatbeeld verdwenen.

Meer informatie Voor meer informatie over het project Tussen Kasteel en Wijchens Meer kunt u terecht op www.tkwm.nl Het project volgen kan via: www.facebook.com/tussenkasteelenwijchensmeer

www.instagram.com/tussenkasteelwijchensmeer

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden