<p>De gezondheidszorg is de grootste werkgever in de stad Nijmegen.&nbsp;</p>

De gezondheidszorg is de grootste werkgever in de stad Nijmegen. 

Aantal banen in Nijmegen groeit met ruim 2000

  Nieuwsflits

NIJMEGEN - Ondanks de coronacrisis blijft het aantal banen in Nijmegen groeien. Tot september 2020 kwamen er ruim 2000 banen bij ten opzichte van april 2019. Dat is een groei van 2 procent. Daarmee komt het totaal aantal banen uit op 105.470. Dat blijkt uit de nieuwste Provinciale Werkgelegenheidsenquête 2020.

De impact van de coronamaatregelen is wel merkbaar in de grote verschillen tussen sectoren. Zo krijgt de werkgelegenheid in de horeca na een gestage groei tussen 2016 en 2019 flinke klappen door de coronamaatregelen. Met een banenverlies van ruim 800 daalde het aantal banen afgelopen jaar met 15 procent. Ook in de industrie was minder werk in 2020 (-370 banen).

Daar staat tegenover dat in het onderwijs, de gezondheidszorg en de zakelijk dienstverlening juist grote groei te zien is ten opzicht van 2019. De gezondheidszorg was goed voor 1070 extra banen en versterkt daarmee de positie als grootste werkgever in de stad met in totaal 31.820 arbeidsplaatsen.

De andere grote groeiers zijn de zakelijke dienstverlening (+850) en het onderwijs (+830). Na de gezondheidszorg zijn dit de nummers twee en drie in de stad als het gaat om aantallen banen, met respectievelijk 17.620 en 13.850. Deze drie sectoren vormden ook in de afgelopen 5 jaar in dezelfde volgorde de top-3.

Detailhandel

Een opmerkelijke groei is die in de detailhandel, waar ondanks de coronamaatregelen toch nog 110 banen bij kwamen. Natuurlijk is er nog wel het voorbehoud dat het gaat om cijfers tot september 2020. Het aantal bedrijfsvestigingen in Nijmegen nam van april 2019 tot september 2020 toe met 1090. Verreweg het grootste deel van die toename (1000) is gerealiseerd tot aan april 2020. Daarna is de aanwas met 90 vestigingen gering.

Veerkracht

Wethouder Monique Esselbrugge: “Het verschil van de gevolgen van coronamaatregelen voor verschillende sectoren tekent zich steeds scherper af. Wie zien stevige dalingen én stijgingen qua aantallen banen. Dat maakt het extra belangrijk om landelijk en lokaal goed maatwerk te leveren. Voor nu, maar zeker ook voor de langere termijn, omdat we nog niet precies weten wat de meerjarige gevolgen zijn. Ik ben in ieder geval heel trots op Nijmeegse ondernemers en werknemers die veel veerkracht tonen en blijven werken aan hun toekomst en die van onze stad.”

Een belangrijke opmerking ten aanzien van de cijfers: bedrijven zijn door de provincie gevraagd om mensen die door de covid-maatregelen niet konden werken maar wel op de loonlijst stonden bijvoorbeeld als gevolg van steunmaatregelen (TOGS, TOZO, NOW) mee te tellen bij het aantal banen.

www.gelderland.nl/pwe

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden