<p>Bram van Lier (links) en Teun van Beuningen tonen een net gevangen marmerkreeft in de Hatertse Vennen. (Foto: Gerrit Jan Griepsma)</p>

Bram van Lier (links) en Teun van Beuningen tonen een net gevangen marmerkreeft in de Hatertse Vennen. (Foto: Gerrit Jan Griepsma)

(Foto: )

Exotische kreeft in Hatertse en Overasseltse Vennen

  Nieuwsflits

OVERASSELT - In het water van de Hatertse en Overasseltse Vennen leeft de marmerkreeft. Een prachtig beestje, maar hij hoort daar niet. Waarschijnlijk een paar jaar geleden gedumpt door iemand die genoeg had van zijn aquariumhobby, of teveel van deze kreeften in zijn bak had. Vast goed bedoeld, maar net als veel andere exoten richt ook dit beestje schade aan. Wat te doen?

Door Gerrit Jan Griepsma

Bram van Lier en Teun van Beuningen, studenten toegepaste biologie aan de HAS, lopen stage bij RAVON. Deze organisatie zet zich in voor in Nederland voorkomende amfibieën, reptielen en vissen. Bram en Teun doen onderzoek naar amfibieën in het kwetsbare gebied tussen Overasselt en Nijmegen en stuitten daarbij op de marmerkreeft.

Teun: “Deze beestjes vreten de vegetatie op waar de amfibieën afhankelijk van zijn.” In dit natuurgebied komen elf soorten amfibieën voor, waaronder de bedreigde knoflookpad. “Marmerkreeften planten zich snel voort, ze leggen 40% meer eitjes dan hun soortgenoten. Zo gaat de opmars erg snel.”

Lust voor het oog

Het gebied met z’n vele vennetjes is een lust voor het oog. Open vlaktes met lage vegetatie en overal kleine en grote vennen. Vogels, insecten, veel verschillende plantensoorten en amfibieën leven hier in een ecosysteem waarin ze elkaar aanvullen en het in evenwicht houden. Totdat de marmerkreeft kwam.

Teun en Bram hoeven maar een paar keer met hun net te scheppen om een flink aantal kreeftjes naar boven te halen. Veel kleintjes, maar ook een exemplaar van ongeveer 7 cm. Bram: “Het is hier altijd raak. Vorige week hadden we heel snel 50 exemplaren gevangen.” Het is een mooi beestje en hij kan er ook niets aan doen dat hij is wie hij is, dat hij eet wat hij nodig heeft.

Japanse Duizendknoop

Exoten zijn een groot probleem in Nederland. Beesten en planten die hier niet van nature voorkomen, maar die door mensen gedumpt worden vanuit een overschot uit vijvers en aquaria. Veel van die soorten vinden het wel fijn in de Nederlandse natuur, zoals bijvoorbeeld de Rode Amerikaanse Rivierkreeft en de Japanse Duizendknoop. Stuk voor stuk richten ze grote schade aan. Bram: “Eigenaren van deze planten en dieren bedoelen het waarschijnlijk niet slecht. Ze willen niet met opzet schade aan de natuur aanbrengen, maar het stuit ze waarschijnlijk tegen de borst om deze dieren en planten te doden en denken dat ze een ‘goede daad’ doen door ze ‘vrij’ te laten. Doe dat niet!”

De marmerkreeft is er, dus wat te doen? Teun: “Waarschijnlijk is er niets tegen te doen. Je kunt ze niet meer wegvangen. Wij doen onderzoek om te kijken of we hun levenscyclus en verspreiding beter in beeld kunnen krijgen. Wie weet levert dat iets op in hoe we hiermee moeten omgaan, maar ik heb er een hard hoofd in.”

Het gevangen exemplaar wacht in een bakje zijn lot af. “Teruggooien mogen we hem niet. We hebben weinig keus, het beestje kan er ook niets aan doen, maar helaas eindigt hier zijn leven.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden