<p>Monic Bakker zet zich in voor een rolschaatsbaan in Nijmegen, bijvoorbeeld hier onder De Oversteek. (Foto: Gerrit Jan Griepsma)</p>

Monic Bakker zet zich in voor een rolschaatsbaan in Nijmegen, bijvoorbeeld hier onder De Oversteek. (Foto: Gerrit Jan Griepsma)

(Foto:)

Start petitie voor rolschaatsbaan

  Nieuwsflits

NIJMEGEN - Veel mensen kennen het nog wel van vroeger: lekker rolschaatsen. Maar ook jongeren bewegen graag op vier wielen. Monic Bakker zet zich middels een petitie in voor een rolschaatbaan in Nijmegen. Onder de Oversteek, vlak naast Waalhalla zou een prachtige plek zijn, vindt ze.

Door Gerrit Jan Groepsma

“Voor mij is rolschaatsen vrijheid. Samen met anderen dansen op mijn vier wielen. Het is mijn ‘way of life’, waarin ik me helemaal in mijn element voel. Genieten met andere skaters, dan is er geen plek voor ruzie. Het verbindt.”

Rolschaatsen vraagt een andere baan dan skaten en skateboarden. “Skaters willen heuveltjes, half pipes en railtjes om te grinden. Rolschaatsers hebben juist een vlakke ondergrond nodig.”

‘Dansen’

Monic vindt ‘dansen’ op rolschaatsen het fijnste. “Er zijn allerlei stijlen, bijvoorbeeld bewegingen uit de breakdance, maar ook de dansen die voortkomen uit het kunstschaatsen. Pirouettes, mooie figuren maken, met z’n tweeën, in een groep of alleen.”

Om fijn te kunnen rolschaatsen heb je een baan nodig. Die is er niet in Nijmegen. Niet meer. Vroeger in de jaren zestig bestond er een binnenbaan in de Veehallen (benedenstad) en later een buitenbaan in Grootstal. “Rolschaatsen is altijd blijven bestaan, ook toen de skates kwamen. De laatste jaren wordt het weer populairder. Corona heeft het rolschaatsen een enorme duw in de rug gegegeven, lekker buiten sporten, samen met anderen.” In veel winkels zijn rollerskates moeilijk te krijgen door de grote belangstelling.

“Lekker samen rolschaatsen, dan is er geen ruzie”

“Rolschaatsers veroorzaken geen overlast en we hebben niet veel nodig. De baan kan op allerlei plekken gemaakt worden, bijvoorbeeld onder de Oversteek. Een mooie plek, bescherming tegen de regen door de brug. Hier hoeft alleen maar asfalt of beton gelegd te worden en we kunnen in actie. Een vlakke vloer met glad asfalt, dat is alles, verdere voorzieningen hebben we niet nodig. Voor de honderden rolschaatsers in Nijmegen, jong én oud, is dat toch niet teveel gevraagd.”

Monic heeft een gesprek met wethouder Bert Veldhuis aangevraagd om dit idee te bepleiten. “Ik hoop hem binnenkort te spreken. Veel plezier voor veel mensen, met een relatief kleine inzet voor de gemeente. Dat moet kunnen, toch?”

Boek

Monic is een warm pleitbezorger voor deze sport en praat er enthousiast over. Ze geeft rolschaatsles en is bezig met een boek over het rijke rolschaatsverleden in Nijmegen en verwelkomt daarvoor graag mensen die hier informatie over hebben. Mail Monic als je iets weet: monicbakker@gmail.com

“Rolschaatsen wordt steeds populairder, maar we zijn nu vaak aangewezen op fietspaden, looppaden, stoepen of straten wat soms levensgevaarlijke situaties oplevert. Help mee, teken de petitie voor een binnen- en buitenbaan voor rolschaatsers in Nijmegen.” Zie hiervoor:

https://rolschaatsbaannijmegen.petities.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden