Andrea, Brechtje, Karin en Nicole (v.l.n.r.) geven een voorproefje van de berenschilderingen voor Heseveld en Neerbosch-Oost. (Foto: Jimmy Israël)
Andrea, Brechtje, Karin en Nicole (v.l.n.r.) geven een voorproefje van de berenschilderingen voor Heseveld en Neerbosch-Oost. (Foto: Jimmy Israël) (Foto: )

Beren zorgen voor hecht wijkgevoel

  Nieuwsflits

Nijmegen - "De teddybeer staat voor warmte, geborgenheid en veiligheid. Het vormt de basis van twaalf kunstwerken die de bewoners van twee Nijmeegse wijken met elkaar verbinden, door een positieve boodschap in deze moeilijke tijd mee te geven."

De Valkhofzaal in De Lindenberg, huis voor de kunsten is voor even omgetoverd in een schildersatelier. Vanwege de te nemen afstand mogen er maar drie kunstenaars tegelijkertijd werken aan hun panelen die sinds maandag 11 mei in Heseveld en Neerbosch-Oost te zien zijn.

Veiligheid

De gemene deler in de beschilderde platen zijn teddyberen die een positieve boodschap met zich meebrengen, vertelt Nicole Stams van Bindkracht10. Zij is Brede School Coördinator op Kindcentrum Het Octaaf in Neerbosch-Oost en Brede School De Zonnewende in Heseveld. "De scholen hebben signalen binnengekregen dat er bij ouders een zekere angst heerst. Niet alleen voor de veiligheid en gezondheid van hun kinderen, maar ook angst door de druk die thuisonderwijs met zich meebrengt. Het valt veel ouders zwaar om werk en thuisonderwijs te combineren. Door middel van kunst willen we een collectief gevoel van veiligheid meegeven."

Ze zocht samenwerking met De Lindenberg. Zes docenten van De Lindenberg en drie gastdocenten doen belangeloos mee. "De twee scholen krijgen elk vier panelen, die de kinderen en de ouders kunnen zien zodra de scholen weer open gaan. De andere vier worden verdeeld en geplaatst in de wijken van de twee scholen. We hopen dat bewoners zeggen 'wij wonen in de wijk van de beren' en dat het wijkgevoel op die manier groeit."

Elk een eigen verhaal

De kunstenaars geven ook les aan kinderen in het onderwijs en de verbinding met hun wereld is hen niet vreemd. Elk paneel heeft een eigen verhaal. "Ik vond op het internet een foto van een berenfamilie en besloot dit tafereel zelf te schilderen. Het staat voor de boodschap dat je als gezin sterk kunt staan, ook in een crisis als deze", vertelt Karin Buchholtz.

Brechtje Verberne vertelt verder: "Mijn dochtertje mocht op vakantie een beertje uitzoeken en ze koos een erg ouderwetse, traditionele teddybeer uit. Het doet me nog steeds denken aan vakantie en dat kinderen hun innerlijke avontuur mogen beleven. Een tweede paneel is gebaseerd op een beer in een gele auto die ik ooit aan mijn man heb gegeven. Hij is gek op de Formule 1. Inmiddels is het ook een geliefd speeltje van mijn dochtertje."

Tot slot vertelt Andrea Hofsteede hoe zij een vertraging ervaart door de coronacrisis. "Veel mensen gaan wandelen om toch even uit huis te kunnen en stappen minder snel op de fiets. Ook zit men vaker in de tuin en daardoor krijg je veel meer oog voor de natuur. In onze tuin staat een grote blauweregen en dit vormt de achtergrond voor een staande beer, die je herinnert aan het kijken naar de kleine dingen om je heen."

(Tekst: Jimmy Israël)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten