Burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls.
Burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls. (Foto: PION)

Heel Nijmegen vlagt op 15 augustus

  Nieuwsflits

Nijmegen - Van 4 tot en met 15 augustus worden alle abri's in en rond Nijmegen voorzien van een poster met de oproep om op zaterdag 15 augustus de driekleur uit te hangen.

De datum 15 augustus markeert voor Indische Nederlanders (waarvan er in en rond Nijmegen zo'n 5.000 wonen) het einde van de Tweede Wereldoorlog, precies 75 jaar geleden. Hun stadgenoten wordt gevraagd hun medeleven te tonen met de slachtoffers, en hun nabestaanden, van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

Precies 75 jaar geleden kondigde Japan de capitulatie in Azië aan en kwam voor 300.000 Nederlanders een einde aan vervolging, internering, dwangarbeid en ontbering. Nederlands-Indië was bevrijd. Zoals in Nederland op 5 mei overal de vlag uitgaat, doen Indische Nijmegenaren, en vele anderen, dat op 15 augustus. In dit bijzondere jaar vragen zij aan alle Nijmegenaren om op die dag de driekleur uit te hangen. Als eerbetoon aan de gevallenen en uit solidariteit met hun Indische stadgenoten.

De vlagactie wordt door de gemeente Nijmegen ondersteund door middel van het plaatsen van affiches in de abri's/mupi's langs de wegen in en rond Nijmegen. Ook de 75 Melati-spelddragers ondersteunen deze oproep. Zij dragen al vanaf 5 mei de Indische jasmijn in hun knoopsgat en geven daarmee blijk van hun sympathie voor de campagne.

Onder hen bevinden zich tal van bekende Nijmegenaren: Hubert Bruls, Angela Maas, Qader Shafiq, Ruben Hein, Pieter Derks, Rob Jetten, Peter van Uhm, Torre Florim en vele anderen. Daarnaast sloten de Commissaris van de Koning, bestuurders van de Radboud Universiteit, directeuren van talloze culturele instellingen, burgemeesters van omliggende gemeenten, maar ook veel gewone burgers zich aan bij dit initiatief.

Vanwege de corona-maatregelen gaat de Nijmeegse Indië-herdenking, die ieder jaar plaatsvindt aan de vooravond van 15 augustus, niet door. Wel kunnen er tot 15.00 uur bloemen worden gelegd op de Gedeputeerden plaats. Op 14 augustus zal het herdenkingscomité en bestuur van PION samen met de burgemeester een krans leggen en 1 minuut stilte in acht nemen.

www.stichtingpion.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden