Vertegenwoordigers van BC Mariken zijn blij met de Sportinitiatiefprijs. (Foto Karim)
Vertegenwoordigers van BC Mariken zijn blij met de Sportinitiatiefprijs. (Foto Karim) Foto: Photography by Karim

G-team BC Mariken ‘geen buitenbeentje’

Sport

De gemeente Nijmegen reikt jaarlijks sportprijzen uit in 5 categorieën. De G-badmintongroep van BC Mariken heeft de Sportinitiatiefprijs 2018 gewonnen, zo hebben vakjury én online stemmers besloten. Het team voor mensen met een geestelijke beperking werd drie jaar geleden in het leven geroepen en zich ontpopt tot een volwaardig onderdeel van de club. Trainer Bram Meijer: “Mensen met een beperking meer kansen bieden was onze drijfveer.”

Nijmegen - In de zomer van 2016 vonden in Nijmegen, Wijchen en Groesbeek de Special Olympics plaats, het grootste landelijke sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking. BC Mariken organiseerde het badmintontoernooi voor de G-sporters en wegens succes besloot men een eigen team op te richten. Daarbij werden zij te hulp geschoten door Grenzeloos Actief en Fonds Gehandicaptensport die met een financiële bijdrage het G-team mede mogelijk hebben gemaakt. Met de opstartpremie konden zaken als materiaal en gediplomeerde trainers bekostigd worden.

Meijer verzorgt mede de wekelijkse training en heeft daarin zes spelers onder zijn hoede. Dit doet hij doorgaans met bijna evenveel begeleiders als spelers. “We zijn gedreven om mensen die gehinderd zijn in het sporten meer mogelijkheden te bieden, plezier te laten maken en beter te zien worden. Doordat de groep klein is, kunnen we veel persoonlijke aandacht geven aan de spelers en de trainingen aanpassen aan hun niveau.”

Het G-team traint net als de andere leden in de Jan Massinkhal en daardoor komen zij met elkaar in contact. “Daarnaast kunnen spelers eventueel doorstromen naar een ander team als ze het niveau halen. Dat onderscheidt ons initiatief en maakt het origineel”, licht Meijer toe. “Dit team is dus geen buitenbeentje van de club maar een prominent onderdeel.”

Meijer, zelf spelend voor het eerste van BC Mariken, hoopt dat de prijs het G-team van de club meer leden zal opleveren of in ieder geval meer aandacht voor de G-sport in het algemeen. “Er zijn nog maar weinig G-teams in Nijmegen en in heel Nederland. Er zijn bij ons nu te weinig spelers om een competitie op te richten. Om naast trainingen ook wedstrijden te kunnen aanbieden, zou een fantastische stap vooruit zijn. Daarnaast zouden meer leden ervoor zorgen dat G-teams ook financieel op eigen benen kunnen staan.”

Volgens het Jaarplan 2019 van Gehandicaptensport Nederland is de G-sport al groeiende in Nederland en is er ook vanuit de overheid een ‘inclusief sportbeleid’ ingezet. “Maar de randvoorwaarden voor de G-sport vormen nog steeds een te groot obstakel om het structureel goed te kunnen organiseren. Om die reden heeft BC Mariken ook op landelijk niveau het voortouw genomen om badmintonverenigingen te overtuigen van de toegevoegde waarde van een G-tak. We zijn erg blij met de prijs en willen aan iedereen laten zien hoe leuk badmintonnen kan zijn en dat iedereen het kan doen, óók als je een beperking hebt.”

(Tekst: Hidde Pel)