Het Nijmeegse bokstalent Jemyma Betrian heeft haar pijlen gericht op de Olympische Spelen van 2020. (Foto: Maaike van Helmond)
Het Nijmeegse bokstalent Jemyma Betrian heeft haar pijlen gericht op de Olympische Spelen van 2020. (Foto: Maaike van Helmond)

Nijmeegs bokstalent wil naar Spelen

Sport

Nijmegen - Als je iets wil, moet je het ook doen en er voor de volle honderd procent voor gaan zonder je daarbij te laten leiden door de meningen van anderen. Daar is bokstalent Jemyma Betrian (28) van overtuigd. “Volg je hart en geniet van wat je doet, dat is misschien nog wel het allerbelangrijkste!”

Iets wat Jemyma zelf in ieder geval heel ver heeft gebracht. “Als tiener had ik best wat agressie in me. Mijn moeder gaf me toen het advies om juist iets positiefs te gaan doen met al die energie.” Jemyma besloot samen met wat vriendinnen een kijkje te gaan nemen bij de kickboksschool die toen net in de buurt was geopend. “Ik was veertien en in eerste instantie waren we niet echt welkom omdat er verder alleen jongens trainden. Maar ik heb volgehouden en ben blijven komen.” De eerste keer dat ze serieus ging meetrainen, leverde dit haar flink wat klappen op. “Ze dachten dat ze me niet meer terug zouden zien, maar ze hadden het mis.”
Vervolgens ging het eigenlijk allemaal vrij snel. “Ze zagen dat ik talent had voor het kickboksen en binnen no-time deed ik al mee aan mijn eerste wedstrijd. Die verloor ik, maar slechts een paar maanden later won ik al van datzelfde meisje.” Jemyma bleef serieus trainen, sleepte de ene overwinning na de andere binnen en werd zelfs Wereldkampioen tot ze omstreeks 2014 de overstap naar MMA maakte en vervolgens serieus geblesseerd raakte. “Mijn voorste kruisband was afgescheurd waarna ik anderhalf jaar heb moeten revalideren.”
Na haar revalidatie en een periode waarin de focus meer lag op reizen en andere dingen doen die ze leuk vond, liep Jemyma november 2017 bij de Boks Academie in Nijmegen binnen. “In eerste instantie gewoon om weer een beetje fit te worden. Op zich niet zo’n grote overstap qua sport, aangezien ik tijdens het kickboksen ook al vrij weinig mijn benen gebruikte maar het meeste met mijn handen deed.” Na een paar maanden vroegen haar trainers haar echter al of ze mee wilde doen aan het NK van juni vorig jaar waar ze tot haar eigen grote verbazing Nederlands kampioen werd. “Meteen kreeg ik opmerkingen als ‘nu moet jij ons land vertegenwoordigen tijdens het WK’. Toch was het voor mij een enorme verrassing toen ik hoorde dat ik ook echt naar het WK in India mocht. Ik bokste immers nog niet eens een jaar.” Ze ging dan ook zonder enige verwachting naar het WK. “Zowel voor mijzelf als voor de bond voelde het meer als een soort test om te zien waar ik stond. Dat ik meteen derde van de wereld werd, hadden we dus zeker niet verwacht. Maar wat was dat geweldig!”
En nu? “Nu ga ik toewerken naar de Olympische Spelen in 2020. Daarna zie ik wel weer verder wat boksen betreft. Zolang ik ervan geniet, ga ik ermee door. Iets wat eigenlijk iedereen moet doen: doe wat je zelf leuk vindt, niet wat anderen je opdringen. Wil jij boksen, maar zeggen mensen om je heen dat dat niets voor meisjes is.... niet naar luisteren, maar gewoon doen!”

(Tekst: Maaike van Helmond)