Logo brugnijmegen.nl


Leraar en trainer Max Wagener legt de 'opstappers' uit waarop ze moeten letten als ze gaan crossen. (Foto Sandra Troost)
Leraar en trainer Max Wagener legt de 'opstappers' uit waarop ze moeten letten als ze gaan crossen. (Foto Sandra Troost)

Stoere kids op de motor

  Sport

Groesbeek - Zo'n vijftig kinderen uit groep 3 t/m 8 maakten onlangs hun eerste motorcrossmeters bij MBC De Zeven Heuvelen in Groesbeek. De motorclub heeft er een missie van gemaakt om de plaatselijke jeugd bij de vereniging te betrekken en haakte onlangs aan bij Sjors Sportief, een landelijk uitgerold initiatief van Cultuur- en Sportstimulering Nederland om kinderen in beweging te krijgen. Dat is op circuit D'n Hoek in ieder geval gelukt.

Voorzichtig en een tikkeltje nerveus reden de meeste kinderen eerst enkele ronden samen met een instructeur op één motor maar mochten het ook helemaal zelf proberen.

"Beginnen met crossen is niet heel makkelijk", erkent voorzitter Nico Troost, "maar het is zeker te doen en de moeite dubbel en dwars waard! Deze sport levert zo veel op. Je leert doorzetten, vallen en opstaan. Ook ontwikkel je allerlei technische kennis omdat je een motor moet onderhouden. Je kunt niet rijden als je niet fit bent, kracht en conditie zijn een vereiste. Daarnaast is het kameraadschap groot, zoals je ziet op middagen zoals deze. Motorcross heeft echt alles."

In de pauzes bleek dat je op zo'n crossbaan nog heel veel andere leuke dingen kunt doen. De steile wal die het startterrein van het rennerskwartier scheidt, werd continu beklommen. Dat ging het best met een flinke aanloop. Ook de ouders genoten volop, van hun vrolijke kinderen en de goed georganiseerde middagen. Slechts één keer kroop een moeder helemaal weg in haar jas, toen een actief lid een demonstratie gaf op de grote baan. Ze slaakte een kreet toen hij over een springbult vloog alsof hij vleugels had. De woorden van een trainer leken haar niet direct gerust te stellen, maar deden de ogen van de kinderen wel glimmen: "Als jullie goed oefenen, kunnen jullie dat later misschien ook."

Meer berichten

Shopbox