Logo brugnijmegen.nl


Sparren in de ring is slechts een klein onderdeel van de bokssport, die vele trainingsvormen kent. Amine Boudhoum (links) en Arlette Aerts (rechts) oefenen hun technieken onder toeziend oog van de Nijmeegse boksschoolhouder Willy van Haaren. (foto: Jimmy Israël)
Sparren in de ring is slechts een klein onderdeel van de bokssport, die vele trainingsvormen kent. Amine Boudhoum (links) en Arlette Aerts (rechts) oefenen hun technieken onder toeziend oog van de Nijmeegse boksschoolhouder Willy van Haaren. (foto: Jimmy Israël) (Foto: Jimmy Israël)

Boksen in Nijmegen

  Sport

Nijmegen - "Toen ik vijfendertig jaar geleden hier in Nijmegen met boksen begon, was het rammen, rammen en nog eens rammen geblazen. Het was de wet van de sterkste. Tegenwoordig is de bokssport veel toegankelijker en veelzijdiger. Het vooroordeel dat de sport alleen voor gespierde bouwvakkers is, is verdwenen. Tegenwoordig staan er ook tandartsen en psychologen in de ring."

Ondanks de kerstvakantie is het een drukke donderdagochtend in de Boks Academie Nijmegen. Zo'n dertig sportievelingen beginnen het jaar fit in de boksschool van Willy van Haaren (50) op het Honigcomplex. "Als je kijkt naar de trainingen, zie je dat de bokssport weinig te doen heeft met elkaar alleen maar knock-out slaan", vertelt hij. "Daarom is het mooi dat op zondag 21 januari veel boksscholen door heel Nederland hun deuren openen voor geïnteresseerden tijdens de Nationale Boksdag."

Boksen blijkt een goede manier om vetten te verbranden. Zelfs reclamespotjes en magazines maken gebruik van de bokssport als middel om een gezonde leefstijl te promoten, vertelt Willy. "Daarom is boksen de laatste jaren mateloos populair geworden. Het is een veelzijdige sport waarin je naast het fysieke aspect ook leert je agressie onder controle te houden." Willy werkt daarom vaak met jongeren in, onder andere, de jeugdzorg. "Samen sparren betekent ook respect hebben voor elkaar en voor de regels van het spel. Dat is een bijzonder strategisch gebeuren van aanvallen en ontwijken, want je probeert namelijk punten te scoren zonder geraakt te worden."

Ondertussen werken de boksers zich in het zweet tijdens een circuittraining. Zo ook Arlette Aerts (37): "Ik ben eigenlijk geen 'binnensporter' en fitness vind ik erg saai. Boksen is daarentegen erg leuk en inmiddels ben ik er al een jaar mee bezig. Het is technisch uitdagend en ik vind het geweldig om te zien hoe je jezelf daarin verbetert. Mijn baan als maatschappelijk werker is vrij intensief en boksen is voor mij een uitlaatklep waarmee ik mijn hoofd weer leeg kan maken."

Sinds de opening traint Amine Boudhoum (22) bij Boks Academie Nijmegen. Inmiddels is hij tweevoudig Nederlands Kampioen in zijn gewichtsklasse onder de 60 kilogram. "Je bokst meer met je hersenen dan met je hart. Als je dat laatste doet gaat het snel fout. Er zijn zoveel verschillende tegenstanders en je moet je daar steeds op aanpassen. Dat maakt boksen voor mij tot een tactisch uitdagende sport."

Ook geïnteresseerd in de bokssport? Kijk op de Nationale Boksdag voor deelnemende scholen in jouw buurt.

www.facebook.com/NationaleBoksdag/

Shopbox